16. February 2019

Dan žalosti u Azerbejdžanu

Pre tačno 29 godina, u noći između 19. i 20. januara 1990. godine, 20 minuta nakon ponoći, trupe iz drugih regiona SSSR-a, koje su brojale više od 20 hiljada ljudi, bez saglasnosti predsedništva Vrhovnog saveta Azerbejdžanske SSR, napale su grad Baku.

Time je prekršen Ustav SSSR-a i Azerbejdžanske SSR, kao i Ustavni zakon o suverenitetu Republike. Rezultat – 170 mrtvih, oko 400 ranjenih. Među njima je bilo civila: mladih, starih, žena, dece. Nije prošlo bez žrtava ni među vojnicima. Tolikoje strašan ishod tragedije koja je izbila na ulicama Bakua u noći 20. januara 1990. godine.


Uvođenje vojnih jedinica sovjetske vojske u Baku 20. januara 1990. kako bi se ugušili masovni mirni protesti građana protiv agresivnih akcija Jermenije i njenih teritorijalnih pretenzija na štetu Azerbejdžana, bez zaštite rukovodstva bivšeg SSSR-a, dovelo je do nezapamćene tragedije praćene velikim gubicima i istrebljenjem nevinih ljudi... Dvomilionski grad podsećao je na liniju fronta. Vojska je 22. januara postavila mitraljeze na krovove zgrada kada su održane masovne šetnje stanovnika Bakua u spomen na nevine pogubljene stanovnike grada.

Žrtve tragedije su sahranjene kao heroji borbe za nezavisnost u parku Kirova, koji je kasnije preimenovan u Aleju šehida. Tragedija 20. januara pokazala je snagu duha, nesalomivost i dostojanstvo azerbejdžanskog naroda, koji je, ne podnoseći izdajničku politiku kriminalne imperije koju je vodio Mihail Gorbačov, težio slobodi i nezavisnosti. Kao rezultat, Azerbejdžan je stekao nezavisnost koju je godinama sanjao i ostvario svoj suverenitet.


Uprkos činjenici da je prošlo više od dve decenije od masakra, azerbejdžanski narod će zauvek pamtiti tu strašnu noć i izražava dubok prezir prema počiniocima ovog dela. Širom Republike se 20. januara svake godine obeležava dan tragedije, koji je ostao večno zapamćen u azerbejdžanskom narodu kao Dan opštenarodne žalosti.


Ovo je zvaničan Dan žalosti, koji je neradni. Danas, u parku Nagorni u Bakuu, gde se nalazi Aleja šehida sa grobovima poginulih azerbejdžanskih građana, održavaju se komemoracije, a širom zemlje se održavaju komemorativne šetnje i različiti događaji u znak sećanja na žrtve.

U vezi sa godišnjicom tragedije 20. januara u svim gradovima i okruzima, kao i u selima i naseljima Azerbejdžana, u znak žalosti spuštaju se nacionalne zastave.

 

 

 

 

 

Povezane teme

Evropski dan autizma posvećen seksualnosti osoba sa autizmom... Povodom 3. oktobra - Evropskog dana autizma, večeras je održana tribina ''Seksulanost osoba sa autizmom'', čiji je cilj da se ta tabu tema približi roditeljima ...

Hodajte bosi... Čak i ako leto provodite u gradu, iskoristite lepo vreme, pronađite tek pokošen travnjak u obližnjem parku, stazu posutu šljunkom ili deo pe&scaro...

Diskriminaciji danas pribegavaju programeri kontrolisanog haosa i njihovi izvršioci... Emigracija kao sudbina puna (književnih ) ostvarenja   Petar Milatović, rođen je 2. novembra 1949. godine u Veleti, kod Slapa na Zeti, u Crnoj Gori. &S...

Koristite so protiv opadanja kose... Ruska narodna medicina protiv opadanja kose  preporučuje sledeći tretman: Operite kosu na uobičajeni način, pa je obrišite peškirom. Zatim...

Namirnice koje nas štite od virusa i prehlada... Sobzirom na to da nam s jeseni stižu i hladni dani, jako je važno zaštititi se i ojačati imunološki sistem kako nas ne bi savladale razne prehlade...

decembar 22 2016

Živeti svoju svrhu

Postoji urbana legenda koja kaže da negde tamo postoji zemlja u kojoj svi žive svoju…
februar 23 2018

Kroz nasleđe trajemo

U galeriji Gvarnerijus sutra će biti organizovan nesvakidašnji kulturni  događaj, predstavljanje autorke Evice Milenković Milić…
oktobar 30 2016

Jogom protiv stresa

Jedan od sigurnih načina da se oslobodite stresa, tenzije i negativnih misli, a da ne…

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo3.jpg

Poezija sećanja i žudnje za nedoživljenim

Poezija je odraz čovekovog suštastva i suštastva života uopšte.

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević