25. May 2020

Ilham Aliyev Ilham Aliyev

Aslan Aslanov: Veliki izazov i spasilačka misija lidera

Predsednik odbora AZERTADŽ, potpredsednik OANA, poznati novinar Aslan Aslanov napisao je članak o merama koje država preduzima protiv korona virusa u Azerbejdžanu i ulozi predsednika Ilhama Alijeva po ovom pitanju.


U članku se govori o tome da je strateški pogled predsednika Ilhama Alijeva na borbu protiv korona virusa - priča o uspehu.
Blagovremeno donete odluke, kao rezultat dalekosežnog razmišljanja predsednika Ilhama Alijeva, omogućile su da se gubici svedu na minimum. Država pruža maksimalnu socijalnu podršku najrazličitijim slojevima stanovništva. Nije slučajno što je Azerbejdžan jedna od zemalja koju karakteriše efikasnost mera za borbu protiv korona virusa.

Akcije koje je u to vreme preduzela azerbejdžanska vlada, a potom i donete odluke, pokazale su da je situacija danju i noću pod kontrolom predsednika. Pažljivo je pratio tok događaja, proučavao i precizno procenjivao rizike.


Strateški pogled predsednika Ilhama Alijeva na problem i njegova dalekosežna rešenja, zasnovana na proceni rizika doprineli su postizanju glavnog cilja - sprečavanju širenja virusa i razbijanje lanca infekcije. To je, upravo, ono na šta je od prvog dana pandemije ciljala politika predsednika Azerbejdžana, koji je rekao: „Za nas je prioritetno zdravlje ljudi, njihov život i socijalna zaštita.“

Kao rezultat žestokih i preventivnih mera,  kroz neko vreme, uspešno je preuzeta kontrola nad situacijom. Trend u odnosu broja zaraženih i izlečenih postao je pozitivan. Azerbejdžansko zdravstvo, uključujući medicinske radnike, pokazalo je sposobnost za prevazilaženje teškog iskušenja.


Velika prednost bilo je otvaranje moderne bolnice «Jeni klinika» sa 575 bolničkih kreveta, u danima kada je vladala epidemija, kao i puštanje u pogon preduzeća koje dnevno proizvodi 250 000 medicinskih maski u hemijsko - industrijskom parku Sumgajitu.
Poredeći broj zaraženih i smrtnih slučajeva, jasno se vidi da se Azerbejdžan vešto nosi sa lečenjem bolesti Kovid-19: do danas je od 1932 osobe zaraženih korona virusom izlečeno 1.441 osoba, dok je zabeleženo samo 25 smrtnih slučajeva.


Predsednik Azerbejdžana je, takođe, inicirao održavanje samita u formatu kontakt grupe Pokreta nesvrstanih na temu "Zajedno protiv Kovida-19." Ova inicijativa, jednoglasno podržana i odobrena od strane država učesnica, još jedan je primer liderstva Azerbejdžana u međunarodnoj saradnji protiv koronavirusa.

 

 

Priredio Balkan In

Povezane teme

Kako je Coka našla slobodu za slepe u Srbiji... U Srbiji živi oko 12.000 slepih i slabovidih ljudi. Nesamostalno kretanje, otežano obrazovanje, ali i nezaposlenost – njihova je stvarnost. Samo tri od...

KAKO ODABRATI ŠMINKU ZA VENČANJE... Ovo je doba godine kada se najčešće održavaju venčanja a taj dan je poseban u životu svake osobe. Ipak, čini se da ženska populacija ima mnogo viš...

Narkomanija... Narkomanija je jedna od najstrašnijih nesreća savremenog sveta. Često je nazivaju „bela smrt“. Narkomanija je po poreklu grčka reč, nastala o...

Hasanov: Sistemi međunarodnog prava i međunarodnih odnosa nazaduju... Rezolucija o takozvanom „genocidu nad Jermenima“ koju je usvojio Predstavnički dom SAD 28. oktobra 2019. godine ne uklapa se ni u kakve okvire sa po...

Neobuzdano korišćenje pametnih telefona... Pripadam generaciji koja pamti vreme kada nisu postojali pametni telefoni. U to vreme važilo je pravilo: „U 7 kod apoteke!“ … Koga nema &h...

avgust 09 2017

“Drvoseča nikada ne pati od anksioznosti i depresije” – moja priča

Depresija je subjektivni, najličniji doživljaj situacije u kojoj ste, odnosno, „bolest misli“. Zbog toga ćemo…
oktobar 16 2016

Lavanda – limunada uspavljuje i opušta

Kad neko spomene limunadu, svi odmah pomislimo na običnu limunadu,  limun, voda i neki zaslađivač.

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo1.jpg

Od groznice Zapadnog Nila obolelo 29 pacijenata a dvoje je umrlo

U Srbiji je od groznice Zapadnog Nila obolelo 29 ljudi, a dvoje pacijenata je preminulo, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević