Odštampajte ovu stranicu

Svetski dan poezije obeležen u Istanbulu u znaku multikulturalnosti i prijateljstva

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poezija živi i tiho i nenametljivo zauzima svoje mesto u svetu, iako joj on nije naročito naklonjen.

Ipak, budući da joj i formalno pripada jedan dan u životu sveta, Svetski dan poezije, onda joj je dopušteno da bude tema dana, da okupi one koji je vole i stvaraju i da bude praznik duha. Da ima svoje festivale, da se  njeni tvorci osete i oficijelno uvaženima i poštovanima uprkos tome što im je teško da objave knjige koje potom, najčešće, poklanjaju, jer  ih, bar u Srbiji, ni knjižare neće… ali, ovom prilikom o lepšoj strani bavljenja poezijom.

Svetski dan poezije, Istanbul


Festivali poezije su naročito važan oblik prezentovanja savremenog  stvaralaštva, posebno poezije. U neposrednom susretu pesnici iz sveta se bliže upoznaju i razmenjuju svoje poetičke poglede i saznanja o prilikama  u njihovim zemljama. Tu nastaju trajna književna i lična prijateljstva koja rezultiraju i konkretnim  saradaničkim odnosima na dobrobit literature. Tome naročtio doprinosi obeležavanje Svetskog dana poezije u celom svetu.
Kao što je poznato, Svetski dan poezije proslavlja se 21. marta, a ustanovljen je, od strane UNESKO-a, 1999. godine. Svrha ovog dana ja promocija čitanja, pisanja, objavljivanja  poezije u školstvu širom sveta; ali i ”davanje novih podsticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima”.

Ovogodišnji Festival povodom Svetskog dana poezije u Istanbulu, koji su zajednički organizovali Bahčešehir univerzitet i Nacionalna komisija za UNESCO,  protekao je u znaku multkulturalnosti i negovanja bratskih  i prijateljskih veza među narodima čiji predstavnici su bili učesnici  iz nekoliko zemalja sveta: Malezije, Indije, Italije, Srbije, Nemačke, Rumunije, Kipra, SAD-a i sl. Turski savremeni pesnici su, takođe, imali zapažene nastupe sa svojim kolegama iz sveta.

 

Milica Lilić, Svetski dan poezije, Istanbul


Festival je otvoren 21. 3.2018. na Bahčešehir univerzitetu. Na otvarnju  Festivala pod pokroviteljstvom UNESCO-a,  govorili su: predsednik  Festivala Hajdar Ergulen, pesnik Osman Ozturk  koji je i direktor privatnog obezbeđenja i  Šef služebe bezbednosti Bahčešehir univerzteta, poznati pesnik, prevodilac i moderator programa, Mesut Šenol,  kao i prof. dr  Nilufer Narli, rukovodilac Odseka za socologiju, rukovodilac Bahčešehir univerziteta, Enver Judžel, rektor Univeziteta Šenaj Jalčin i drugi.


U govorima je naročito naglašavan humanistički smisao umetnosti i značaj organizovanja ovakvih festivala koji  treba da doprinesu miru i povezivanju  različitih kultura u svetu.
Poezija svojim univerzalnim  jezikom trasira neraskidive mostove  jer  preko prevoda omogućava  praćenje poezije različitih poetika pesnika iz raznih delova sveta. U tom  smislu dragoceno je objavljivanje dvojezičnog zbornika  na turskom i engleskom jeziku.


Bogat program pored poezije ponudio je i sadržaje iz klasične muzike (Lena Šenol, Asli Ujar, Ozlem Benli, Junus Akbaš), moderne  i tradicionalne. Kantautor Fatoš Kodžarlsan oduševila je publiku i prisutne pesnike svojim nastupom, pevanjem i sviranjem na lauti.

 

Svetski dan poezije, Istanbul


Među učesnicima u pesničkom delu programa nastupili su: Klaudija Pičino, pesnikinja iz Italije  čije  dve knjige  poezije su objavljene na srpskom jeziku, Djino Linveber, pesnik i izdavač iz Nemačke, Mavar Marzuki iz  Malezije, Rešma Rameš iz Indije, Nensi Triposkufi-Kampuri , direktor  Centra za  kulturu  na Rodosu, (Grčka), zatim,  Dženi Gige iz  Mongolije, Andrula  Šati sa Kipra, Barbara Pogačnik iz Slovenije, Zorin Đakonesku i Monika Vuduri iz Rumunije, Eleftheria Binikou iz Grčke, jedna od najznačajnijih savremnih srpskih spisateljica, Maja Herman Sekulić koja je za ovu priliku doputovala  iz SAD-a, kao i poznata književnica iz Srbije, Milica Lilic.


Iz Turske su nastupili: Betul Dunder, Džanan Tan, Arzu S. Kabukću Emel İrtem, Mehmet Haki Suđin, Hajdar Ergulen, Arife Kalender,Nilay Ozer i Nurduran Duman.
U cilju podsticanja kretaivnosti kod najmlađih, organizvan je i zajednički nastup sa učenicima koji su izveli performans sa porukama mira i veće brige za mlade. Za ovaj deo programa postarala se Arzu Bujukoglu zajedno sa moderatorm programa Mesutom Šenolom.
Učesnici  festivala  imali su prliku  i da gostuju na Radiju Bahčešehir Univerziteta.

 

Priredio Balkan In

}}

Povezane teme

Poezija, Ljubav, Razumevanje, Tolerancija...... „Ako je romantička reakcija na trošenje riječi u poeziji danas još samo njihovo zapinjanje u lijepom govorenju, tad vlastite refleksije nije...

Dan žalosti u Azerbejdžanu... Pre tačno 29 godina, u noći između 19. i 20. januara 1990. godine, 20 minuta nakon ponoći, trupe iz drugih regiona SSSR-a, koje su brojale više od 20 hil...

Konkretnija pomoć države obolelima od Alchajmera... Svetski dan Alchajmerove bolesti, od koje u Srbi boluje oko 200.000 ljudi, obeležen je danas u Beogradu, uz poruku da će pomoć države obolelim osobama i njihovi...

Čistač jetre od dva zdrava sastojka... Jetru, najveću žlezdu u telu, najviše znamo po tome što iz organizma uklanja štetne materije, ali njena uloga je još veća.   ...

Diskriminaciji danas pribegavaju programeri kontrolisanog haosa i njihovi izvršioci... Emigracija kao sudbina puna (književnih ) ostvarenja   Petar Milatović, rođen je 2. novembra 1949. godine u Veleti, kod Slapa na Zeti, u Crnoj Gori. &S...

Pročitano 3665 puta Poslednji put izmenjeno mart 29 2018