19. April 2024

Novum i globalno pozorište, između komodifikacije i umetničke nužnosti

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Međunarodna konferencija "Novum i globalno pozorište, između komodifikacije i umetničke nužnosti" počela je danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u okviru 28. Kongresa Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara, koji je u Beogradu okupio više od 100 kritičara iz 40 zemalja sveta.

 

Goste je pozdravio umetnički direktor 50. Bitef festivala, Ivan Medenica, na čiji predlog je prihvaćena tema konferencije sa idejom da ona odgovara identitetu Bitefa.

Medenica je podsetio da je od početka osnovna tema Bitefa bila "Nove tedencije" i da je u vreme kada je festival osnovan, u vreme "poslednjeg talasa istorijske avangarde" bilo lako govoriti i definisati novo u pozorištu, dok je danas u postmodernom vremenu to mnogo teže.

On je naglasio da festival kakav je Bitef mora da ima jaku i dublju pozadinu teorijskog i kritičkog mišljenja i da nije dovoljno samo izvoditi predstave, već i razgovarati.

Predsedavajući Organizacionog odbora konferencije, glavni i odgovorni urednik "Critical Stages" Savas Patsalidis (Grčka) objasnio je da novo ukazuje na želju za napredovanjem , otvorenosti, da novost može da pobudi maštu, izazove alternaciju, pređe preko podela i granica jer nijedna priča ne traje zauvek i nije sveobuhvatna da isključuje druge.

On je istakao da je ideja novog univerzalna, ali i relativna i ne važi za sve u isto vreme.

"Ono što je za nekog novo, za druge je pase. Novost je podvrgnuta cikličnosti istorijske progresije i novo je nešto što pokreće svet i govorićemo o novom tokom ove konferencije kao nečemu što je otvoreno", rekao je Patsalidis i dodao da će tokom dvodnevne konferencije biti predstavljeno 16 radova kritičara iz isto toliko zemalja.

Ugledni teatrolog iz Nemačke Erika Fišer Lihte je rekla da je jedan od izvora inovacije u pozorištu susret i razmana između različitih kultura, koje su se dešavale i pre globalizacije.

Fišer Lihte je rekla da su se razmene dešavale, da je to instrument stalnih promena, kao i da je istorija evropskog pozorišta prepuna primera novih vrsta teatara nastalih spajanjem različitih kultura, dodavši da su modenre tehnologije omogućile nove razmene.

Kongres Međunarodnog udruženja pozorisnsih kritičara organizuje se kao najvažniji segment pratećeg programa jubilarnog 50. Bitefa.

 

Izvor: Tanjug

Povezane teme

TESLINA ISTRAŽIVANJA U KOLORADO SPRINGSU... Željko Sarić je po obrazovanju inženjer elektrotehnike. Takođe je i prozni pisac, pesnik i novinar. Objavio je dve knjige poezije: Izlazak iz dana (1998) i Za&s...

VREDNOSTI U SVETU „REALNOSTI“... Rasprave o kiču i šundu, u teorijskom kontekstu sagledavanja, bile su vrlo aktuelne tokom druge polovine XX veka, što je koincidiralo sa osnovnim ...

Adel je pevačica sa najviše prodatih albuma u 21. veku... Novi album britanske pop zvezde Adel prodat je u SAD u 10 miliona primeraka, čime je ona postala pevačica sa najviše prodatih albuma u 21. veku. Adel ...

Poezija, Ljubav, Razumevanje, Tolerancija...... „Ako je romantička reakcija na trošenje riječi u poeziji danas još samo njihovo zapinjanje u lijepom govorenju, tad vlastite refleksije nije...

Koliko znamo o muzici iz doba antičke civilizacije... Od svih područja delatnosti i filozofije iz perioda antičke civilizacije, o muzici znamo najmanje. Nematerijalan u svojoj biti i time zagonetniji, taj dar bogov...

Pročitano 6571 puta Poslednji put izmenjeno septembar 28 2016
januar 22 2019

Ne opirite se napadima panike, to ih znatno otežava

Napad panike je jedan od najsnažnijih doživljaja koje čovek može da podnese.
avgust 12 2016

Život u Americi - tvoja legenda koju sam držiš u rukama

Ilija Šaula pesnik i prozni pisac, rodom sa Korduna, već dugo živi u Americi, a…
decembar 14 2017

Nova sezona gripa i prehlada i stare greške

Kao što znate, u sezoni smo gripa i prehlada. Svake sezone isto pitanje i iste…

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo1.jpg
Balkan IN

Kulturno informativni portal Balkan In.

Hram Svetog Save, Kripta

Hranljivi frape doručak

Uz obilje proteina iz sojinog mleka i banane, ovaj nadahnuti doručak - frape će vas zadovoljiti do ručka.

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević