23. April 2018

Nova saznanja o misterioznoj izgradnji Keopsove piramide

Vekovima je bila jedna od najvećih svetskih misterija: Kako je društvo iz Bronzanog doba sagradilo Keopsovu piramidu u Gizi, najstarije i jedino preživelo od Sedam svetskih čuda starog sveta.

Uprkos tome što je postojao veliki broj teorija o tome kako je sagrađena, sada su otkriveni dokazi koji podupiru teoriju da su Egipćani transportovali dva i po tona teške blokove krečnjaka i granita do mesta gde je sagrađena Keopsova piramida sa razdaljine od 800 kilometara.
Sa 138,75 metara visine, Keopsova je ne samo najveća piramida u Egiptu, već je sve do Srednjeg veka bila najveća građevina koju je sagradio čovek.

Sada otkrića drevnih spisa na papirusu, ceremonijalnog broda i genijalnog sistema vodenih kanala bacaju novo svetlo na način na koji je sagrađena Velika piramida oko 2.600 godina pre nove ere.

Arheolozi su otkrili spise koji objašnjavaju da su hiljade radnika transportovale 170.000 tona krečnjaka u drvenim brodovima, zajedno povezivanih konopcima, preko Nila i posebne mreže kanala, koja je vodila do luke napravljene u neposrednoj blizini piramide.
Spis od papirusa, koji je pronađen u luci Vadi el Džarf na Crvenom moru, autentičan je i iz pokazuje iz prve ruke svedočenje Merera, načelnika tima 40 elitnih radnika, u kojem do detalja opisuje kako su veliki krečnjački blokovi prevoženi od Ture do Gize.

U svom dnevniku, Merer opisuje kako je njegova posada učestvovala u menjanju krajolika, podižući ogromne nasipe kako bi preusmerili vodu iz Nila u pravcu piramide kroz kanale.

Uprkos tome što se odavno zna da je granit, od kojeg su napravljene unutrašnje odaje u piramidi, iskopan u Asuanu, oko 850 kilometara južno od Gize, a da je krečnjak stigao iz Ture, desetak kilometara dalje, arheolozi se nisu slagali sa time kako su prebačeni do gradilišta.

Arheolog Mark Lener, jedan od vodećih stručnjaka na ovom polju, otkrio je dokaze o nekadašnjem vodenom putu, koji je vodio pored platoa Gize.
„Tačno smo utvrdili gde se nalazio centralni kanal, za koji smatramo da je bio primarni put za donošenje materijala u podnožje Velike piramide“, rekao je Lener.

Nova otkrića predstavljena su u dokumentarcu Egypt's Great Pyramid: The New Evidence, emitovanom na britanskom Kanalu 4. U njemu je takođe predstavljeno otkriće još jednog arheološkog tima koji je otkrio ceremonijalni brod osmišljen za Keopsa da komanduje njima u zagrobnom životu.

 

Izvor: Rts

Foto: World secret locations

Povezane teme

Brestovačka banja - jedna od sedam kraljevskih banja Srbije... Srbija je zemlja poznata po mnogo čemu i turisti u nju rado dolalaze. Doduše, najčešće u prestonicu, možda zato što nisu dovoljno upoznati ...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević