20. January 2018

Novi metod za otkrivanje i analiziranje ćelija raka

Rano otkrivanje ćelija raka i utvrđivanje njihovih osobenosti i sposobnosti da formiraju metastaze, poboljšalo bi prognozu mnogim obolelim i unapredilo onkologiju.

Dr Andreja Jović istražuje u toj oblasti i učestvuje u izradi uređaja koji bi mogao da donese revoluciju u toj sferi biomedicine.

Dr Andreja Jović je završio bioinženjerstvo na Univerzitetu Berkli, doktorat u istoj oblasti na Univerzitetu u Mičigenu, i postdoktorske studije iz oblasti biologije kancera u Centru za kancer „Sloun Ketering memorijal", u Njujorku.
Tokom 2016. godine bio je gostujući istraživač na Univerzitetu Santa Klara. Rezultate svojih istraživanja objavljuje u prestižnim naučnim časopisima. Dobitnik je šest nagrada i član Američkog udruženja za istraživanje kancera.

Naš sagovornik trenutno radi na razvoju novog uređaja za otkrivanje i analizu tumorskih ćelija u krvotoku bolesnika, u inovativnoj kompaniji CitoMag, u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji.

„Usavršavamo uređaj koji omogućava da se izoluju ćelije raka iz krvi. Naš cilj je da iz krvi pacijenata izolujemo ćelije raka koji se već proširio, i da odredimo koje su njihove karakteristike. Tako bismo umesto invazivne biopsije, koju je ponekad i nemoguće izvesti, mogli da prikupimo dovoljno podataka analizirajući samo uzorak krvi, i na taj način odredimo koja je terapija najbolja za pacijenta", rekao je za Portal Obrazovno-naučnog programa dr Andreja Jović.

Istraživači su dizajnirali prototip uređaja, i trenutno rade na usavršavanju sistema kako bi mogli da se obrađuju uzorci obolelih od različitih vrsta kancera. Prema rečima dr Jovića, veoma je važno to što su u mogućnosti da izoluju žive maligne ćelije, obeležene magnetnim česticama, na kojima mogu da se urade dodatne analize poput analize proteina na površini ćelije i mutacija.
„Za sada, uređaj koji smo napravili može se koristiti u istraživačkim laboratorijama. Kada dobijemo još sredstava iz fondova u SAD, usmerićemo se na dokazivanje njegove efikasnosti kroz kliničke studije i upotrebu u kliničkoj praksi", dodao je naš sagovornik.

Budućnost biomedicinskih istraživanja je, smatra dr Jović, inženjerstvo ljudskih tkiva i organa, koji bi smešteni na čipove poput onih na matičnim pločama računara, trebalo da zamene životinjske modele u pretkliničkim istraživanjima i ranim fazama kliničkih istraživanja. Na takvim modelima, očekuje, testiraće se lekovi. I ne samo to ‒ laboratorijski dizajnirani mikrosistemi organa pojedinca omogućiće personalizovan pristup lečenju, istraživanja kakva nije moguće sprovesti na ljudima, kao i mnogo bržu proveru efikasnosti novih lekova i vakcina.

Naš sagovornik vidi svoje mesto u oblasti proučavanja novih metoda koje će omogućiti otkrivanje raka u najranijim fazama.

„Aparat o kom sam govorio je za utvrđivanje karakteristika malignih ćelija u kasnijim fazama; međutim, što ranije to uradimo, bolja je prognoza za pacijentaˮ, ističe. Potrebno je stoga smisliti novu metodu, kroz ʼimidžingʼ, ili pomoću novih senzora, objašnjava dr Jović i zaključuje: „Mislim da je to budućnost i to je nešto na čemu želim da radim".

 

Marija Stevanović, RTS

Foto: Wccftech

Povezane teme

Pčelinji hleb za savršenu krvnu sliku... Jedan od najboljih prirodnih preparata za poboljšanje nivoa hemoglobina u krvi, kao i kompletne krvne slike, jeste prerađeni cvetni prah od pčela koji se...

Jorgan iz snova - greje, hladi i sam se zateže... Kompanija „Smartdjuvei“ proizvela je pametni jorgan koji se sam zateže i reguliše temperaturu, tako da kupci više neće morati da se ot...

Dodeljene Ćopićeve nagrade... U salonu Kluba Srpske akademije nauka i umetnosti danas su uručene nagrade Zadužbine Branko Ćopić za prozu - Dejanu Stankoviću za roman "Estoril", i za poeziju ...

Kivi, voće za dobar dan i san... Nacionalno voće Kine, njegovo veličanstvo kivi, u narodu je popularno po svom plodu, koji se koristi u ishrani, mada je sve ćešća upotreba njegovog ploda...

Vrste meditacije... Meditacija ima na desetine prednosti i nju mogu primenjivati  vernici i nevernici, poput zen meditacije. Postoji puno različitih meditacija, a ovde ćemo...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević