21. February 2018

NASA objavila nove fotografije Jupitera – najbolje do sada!

Letelica Američke agencije za istraživanje svemira zabeležila je, do sada, najbolje fotografije Jupitera i otkrila oluju na severnom polu najveće planete Sunčevog sistema.

Severna polarna regija Jupitera je mnogo turbulentnija nego što se očekivalo i intenzivnije je plave boje u odnosu na ostatak planete, rekao je šef misije Skot Bolton iz istraživačkog insituta u San Antoniju.

„Jupiter je neprepoznatljiv na ovoj slici“, istakao je Bolton.NASA je objavila nekoliko zumiranih fotografija koje je prošle nedelje napravila letelica „Junona“ dok je letela na udaljenosti od oko 4.000 kilometara iznad gustih oblaka na Jupiteru.

Prve snimke Jupiterovih polova snimila je sonda „Pionir 11“ na svom putu ka Saturnu 1974. godine.

JupiterJupiter

 
„Na uvećanim fotografijama koje je napravila letelica 'Junona' vidi se da pogled na Jupiterov severni pol ne izgleda onako kako smo zamišljali“, navodi Bolton.

„Junona“ je poslala jedinstvene fotografije jarkih južnih svetlosti koje se smatraju najmoćnijim u čitavom Sunčevom sistemu.

 

Infracrveni snimak Jupiterove severne auroreInfracrveni snimak Jupiterove severne aurore

NASA navodi da je ovo bio prvi od tri preleta, koliko je planirano tokom 20 meseci misije.Za razliku od stenovite površine na Zemlji i Marsu, površinu Jupitera prekriva gas koji se formirao ubrzo posle nastanka Sunca.

Proučavanje najveće planete u Sunčevom sistemu može pomoći naučnicima u istraživanju kako je nastala Zemlja i ostale planete.

 

„Tragičan“ kraj planiran za „Junonu“

Tokom petogodišnje misije, letelica „Junona“ je snimala kratere, atmosferu i unutrašnjost Jupitera. Ovo je prva letelica dizajnirana da zaštiti svoj računar i elektroniku od intenzivnog zračenja.

„Junona“ je tek druga svemirska letelica koja se približila Jupiteru. Po završetku misije, naučnici će je namerno srušiti u Jupiterovu atmosferu, kako ne bi udarila u neki od Jupiterovih prirodnih satelita i tako ugrozila buduće misije.

 

Izvor: Beta, AP

Povezane teme

Detoks smuti za doručak pun antioksidanasa... Borovnica je prijatelj organizma  zbog svih antioksidansa i vlakana koje sadrže. Ako joj  dodamo i maline i kupine, što sve zajedno možemo k...

Francuski „Erbas“ napravio leteći taksi... Francuski „Erbas“ planira da do kraja 2017. godine predstavi prototip napredne letelice sa kompletno funkcionalnim sistemom autopilota. Projekat ...

Brojnost različitih vrsta biljnog i životinjskog sveta se drastično smanjuje... Brojnost različitih vrsta biljnog i životinjskog sveta mogla bi do kraja ove decenije da se smanji za čak 67 odsto u odnosu na njihovu brojnost od pre pola veka...

Tesla je otkrio mnogo čudesnih stvari za koje ne znamo... Nikola Tesla se smatra jednim od najinovativnijih i najmisterioznijih ljudi koji su ikada živeli. Da Tesla nije došao do brojnih otkrića u svom životu...

“KNTD” – obratićemo se Ministarstvu prosvete zbog Paketa o seksualnom obrazovanju... Povodom uvođenja Paketa za učenje o temi seksualnog nasilja u škole i vrtiće, sa čime se srpska javnost ne slaže zbog manipulacije decom, Udruženje građa...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević