20. April 2018

Kineski električni autobus u Beogradu

Gradsko saobraćajno preduzeće je već treći put na Organik lajv festivalu.

Do sada su učestvovali tako što su otvarali posebnu liniju koja je vozila od trga republike do Košutnjaka, gde se festival održava, ali ove godine su tu kao pravi učesnici, sa jednim pravim ekološkim hitom: autobusom na električni pogon.

„Ove godine imamo veliku čast i zadovoljstvo da predstavimo jedno novo elektronsko vozilo, odnosno električni autobus, koji je krenuo u redovnu eksploataciju 1. septembra 2016. godine. Vozi na relaciji Vukov spomenik - Belvil. U pitanju je jedno potpuno novo vozilo, nove generacije, jedna revolucija na teritoriji ne samo grada Beograda već i Balkana pa i Evrope", kaže Srbobranka Ubiparipović iz Gradskog saobraćajnog preduzeća iz službe za medijski nastup.

„Ono što je specifično je to što imamo Eko 1 liniju koja jedina u Evropi ima isključivo elektrobus koji vozi samo na toj liniji, nemamo ni jedno drugo vozilo, nemamo ni jedno vozilo na neki drugi pogon, samo eletrobus. Vozilo je jako udobno, ono što ga razlikuje od ostalih standardnih eutobusa i drugih vozila jeste što je vrlo udoban i što ne zagađuje životnu okolinu", dodaje ona.
Proizvođač je kineska fabrika Hajger, ovo je i njihov pokušaj prodora na evropsko tržište. Osnovna karakteristika je da radi na super kondenzator. Zato smo jedini u svetu koji imaju vozilo sa super kondenzatorom. On se puni sa pantografom koji se nalazi na vrhu vozila. Proces punjenja traje od 5 do 10 minuta. Nakon što je vozilo napunjeno, ono može da pređe od jednog do drugog terminusa 15 kilometara.

Vozilo je krenulo 1. septembra u saobraćaj, navala je bila velika jer je u pitanju i novo vozilo i nova linija. Iskustva su jako pozitivna . Putnici su jako zadovoljni, prvenstveno su iznenađeni, pa onda zadovoljni. Ono što ovo autobus stvarno razlikuje od ostalih vozila jeste što se on skoro ne čuje u saobraćaju. Tako da su ljudi iznenađeni u tom smislu što kada uđu u vozilo i kad se voze, ne osećaju se kao da su u nečemu što se kreće.

„U ovom momentu nabavili smo 5 vozila. Iskreno se nadamo ako budemo imali pozitivne utiske i od strane putnika i od strane grada i naravno razumevanje od strane države da će biti prilike da nabavimo još vozila", kaže Srbobranka.

Po pitanju isplativosti, u GSP-u kažu da su tropkovi u odnosu na običan autobus malo veći. Ali dugoročno gledano, ako se uzima u obzir očuvanje životne sredine, ali i povećanje udobnosti voženje, da će biti sve više isplativo.

 

Autor: Bojan Glavonić, RTS

Povezane teme

ČETVRTI BEOGRADSKI FESTIVAL KANTAUTORA – KANTFEST 2017... Sa ponosom vam predstvaljamo Četvrti beogradski festival kantautora KANTFEST 2017 koji će biti održan od 16. do 20. novembra 2017. godine u Beogradu i Inđiji. ...

Počeo Bir fest... BEOGRAD - Uz svojstvenu interpretaciju popularnih pesama "Viva Voxa", pokretljive ritmove grupe "Rudimental", i naravno, veliku ponudu piva, na Ušću je p...

“Dnevnik Mašinovođe” - srpski kandidat za Oskara... Srpski kandidat za Oskara, “Dnevnik Mašinovođe” u režiji Miloša Radovića, zatvorio je sinoć u leskovačkom bioskopu deveti po redu Fest...

Izložba "Veliki Tesla" na beogradskom aerodromu... Putnici koji do sredine decembra doputuju u Beograd, ili iz njega krenu, ali i svi zainteresovani, moći će na beogradskom aerodromu da posete izložbu "Veliki Te...

Kolos banatske ravnice... "Rad, angažovanost, vrednoća i kreativnost su pali u senku pred marketinškim trikovima, simulacijom, estradom..." Radovan Vlahović, rođen u Novom Beče...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević