23. March 2018

Aplikacija za decu - Srpska ćirilica, pisanje slova

Danas deca mnogo brže usvajaju informacije. Između 1. i 5. godine mališani su pravi mali sunđeri koji uče ogromnom brzinom.

Sigurno ste već iznenađeni kojom brzinom su naučili da koriste vaše kompjutere, telefone i tablete.
Tehnika ne mora da bude loša po vaše dete. Ako mališan već ima pristup tabletu ili se igra sa telefonom, iskoristite tu radoznalost da ga naučite pravilno da piše slova Srpske Ćirilice.


Nema potrebe da roditelji čekaju da njihova deca krenu u školu da bi naučila da pišu slova ćirilice. Treba ih podsticati na učenje od malih nogu. Dakle, slobodno učite svoju decu i pre nego što krenu u školu da pišu slova ćirilice i brojeve. Nećete im na taj način oduzeti detinjstvo niti uskratiti vreme za igru. Svaki trenutak koji provedu sa Vama u učenju kroz igru mnogo je vrednije nego nemo gledanje crtaća a i neuporedivo je korisnije.


Tokom prve tri godine života, postavljaju se temelji za razmišljanje, jezik, stavove, sposobnosti i druge karakteristike. Stoga bi bila šteta da se ne iskoristi detetova prirodna sposobnost za učenje tokom tih najvažnijih godina.
Pisanje je veoma složena aktivnost u kojoj učestvuje veliki broj mišića ruke, šake, i prstiju kojom upravlja mozak. Razvojem vizuelno – motorne percepcije koja se vremenom automatizuje, pisanje postaje automatska radnja.


Grafomotorika podrazumeva sposobnost držanja olovke i pisanja. Razvoj grafomotorike je složen proces koji započinje sa oko godinu i po dana života. Sazrevanje grafomotorne sposobnosti traje do 6 godine. Pre nego što sa godinu i po dana počne da škraba olovkom po papiru, dete drži olovku sa godinu dana i oponaša šaranje po papiru. Knjige lista prvo tako što okreće po nekoliko listova odjednom da bi sa dve godine okretalo list po list, kada počinje da drži olovku palcem, kažiprstom i srednjim prstom i oponaša povlačenje vertikalne linije. Sa dve i po godine rado se igra olovkom i papirom, povlači vertikale, horizontale i ume da precrta krug. Pored aktivnosti koje su direktno usmerene na korišćenje olovke sve ostalo što dete radi rukama doprinosi razvoju grafomotorike: hvatanje, držanje i ispuštanje igračaka, prebacivanje iz ruke u ruku, ređanje kocki, hvatanje sitnih predmeta čime se razvija pincetni hvat, držanje kašike i samostalno hranjenje, korišćenje viljuške, svlačenje i oblačenje odeće i obuće.

Zadatak ove aplikacije je da mališan nauči da piše štampana slova ćirilice. Sama aplikacija je napravljena da bude krajnje jednostavna kako bi mališani od 3 do 5 godina mogli lako da je koriste.
U aplikaciji Srpska Ćirilica Pisanje Slova vaš mališan pokretom prsta ispisuje linije koje čine slovo. Na taj način uči se mehanika pisanja.


1. Po pokretanju aplikacije "Srpska Ćirilica Pisanje Slova" dodirnite bilo koje slovo, pojaviće se slika slova sa linijama koje treba da se prate pokretom prsta. Pokretom prsta pratite od broja do kraja strelica koja ide iz broja.


2. Početak svake linije je označen rednim brojem, tako da Vaš mališan može uspešno napisati slovo samo na pravilan način koji je prikazan u bukvaru, tj. praćenjem redosleda .

Ukoliko imate neke nedoumice, pogledajte video.
Aplikacija sadrži diskretne reklame koje služe kao podrška programeru kako bi mogao da nastavi da pravi i dalje besplatne edukativne aplikacije.

Aplikaciju se nalazi na Google Play store.

 

Povezane teme

Značaj čitanja deci u ranom periodu... Na skupu američkih pedijatrijskih akademskih društava u San Francisku predstavljena je studija o dugotrajnim pozitivnim efektima čitanja u ranom detinjst...

Zaveru umišljenih genija može pobediti samo istinoljublje i častoljublje... Za profesorku srpskog jezika i književnosti, Veru Cvetanović iz Babušnice, nema tabu teme. Ona neguje otvoren odnos sa svojim đacima u kojem nema mesta s...

Aplikacija "Krug zdravlja" pomoć mladima sa psihičkim problemima... Zbog specifičnog načina života i izloženosti stresu, u svetu i kod nas, sve više mladih ima problema sa mentalnim zdravljem. Rano prepoznavanje bolesti k...

Pasivno pušenje - duvanski dim deci skraćuje život... Udisanje duvanskog dima tokom detinjstva može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema i kraćeg životnog veka, ukazuje se u novom izveštaju američkog ...

Naučite dete da razvija intuiciju... "Onaj osećaj u stomaku" se kod dece predškolskog uzrasta još uvek može negovati, a razvoj intuitivnog uma značajan je za samoostvarenje deteta. &...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević