18. November 2017

Nauka - Pronađen molekul za sagorevanje masti

ezultat istraživanja američkih naučnika možda je još jedan korak do čarobne formule za sagorevanje viška masnoće. Ko se tome ne bi obradovao?

Istraživači Instituta Skrips u SAD (The Scripps Research Institute TSRI) utvrdili su koji hormoni mozga podstiču sagorevanje masnoća u sistemu za varenje. Pređašnja istraživanja pokazala su da serotonin ima izvesnu ulogu u regulaciji sagorevanja masti, ali dubljeg saznanja o mehanizmu procesa nije bilo dosad.
Za razrešenje misterije, istraživači su upotrebili već korišćen model-sistem u biološkim istraživanjima, valjkaste crve vrste C. elegans. Njihov mozak proizvodi signalne molekule poput ljudskog, ali metabolizam tih organizama daleko je jednostavniji.

Naučnici su se poslužili metodom „isključivanja" pojedinačnih gena kako bi utvrdili bez kog dela DNK nema sagorevanja masti. Taj metod ih je doveo do gena koji kodira neuropeptidni hormon koji su nazvali „flip-7".

Kod sisara postoji oblik tog peptida, nazvan tahikinin, za koji je pre 80 godina utvrđeno da predstavlja vezu između mozga i sistema za varenje i izaziva kontrakcije creva. Međutim, dosad nije istraživana njegova uloga u metabolizmu masti.

Istraživači Instituta Skrips su otišli korak dalje kako bi utvrdili vezu između neuropreptida „flip-7" i nivoa serotonina u mozgu valjkastih crva. Da bi mogli da prate dešavanja u providnom telu crva, obeležili su molekule neuropeptida crvenim fluorescentnim proteinom.

Tako su utvrdili da nervne ćelije mozga eksperimentalne životinje, kao odgovor na povećanu koncentraciju serotonina spoljašnjim nadražajem (dostupnost hrane npr.), izlučuju molekule „flip-7" koji potom putuju do creva, gde započinju proces pretvaranja masnoće u energiju.

Višak serotonina izaziva promene u uzimanju hrane, kretanju i reproduktivnom ponašanju eksperimentalnih životinja. Proučavanje uticaja nivoa „flip-7" pokazalo je da povećanje njegove koncentracije povećava sagorevanje masti u ćelijama creva bez neželjenih efekata.

Buduća istraživanja biće, prema rečima istraživača, usmerena ka saznavanju o tome kako bi moglo da se utiče na nivo tog neurohormona, bez izazivanja promena u nivou serotonina.

 

Izvor: RTS

Povezane teme

Novi metod za otkrivanje i analiziranje ćelija raka... Rano otkrivanje ćelija raka i utvrđivanje njihovih osobenosti i sposobnosti da formiraju metastaze, poboljšalo bi prognozu mnogim obolelim i unapredilo o...

Kako nastaju snežne pahulje... Sneg je oblik vode u čvrstom stanju čija se kristalizacija odvija u atmosferi, pa iako je njegova hemijska formula H20, ista kao kod vode ili leda, prilično se ...

Zašto zevamo?... Jedna od najvećih životnih misterija jeste odgovor na pitanje zašto zevamo. Šta nas to tera da širom otvorimo usta i polako napunimo svo...

Kremasti mus od čokolade i avokada umesto sladoleda... Kremasti mus od čokolade i avokada zimi možete jesti umesto sladoleda. Za pripremu koristite i mleko sa manjim procentom masti ili vodu, ukoliko vam to vi&sc...

Čak i samo prisustvo pametnih telefona smanjuje rad mozga... Vaš kognitivni kapacitet je značajno smanjen ako vam je pametni telefon u blizini ‒ čak i ako je isključen. To je otkriće koje iznosi nova studija nastal...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević