20. January 2018

Najveći avion na svetu

Suosnivač „Majkrosofta“ Pol Alen prvi put je javnosti otvorio vrata hangara u kojem se nalazi „Stratolonč“, najveći avion na svetu, sa rasponom krila od 117 metara, koji može da ponese oko 113 tona tereta.

Projekat „Stratolonč“ najavljen je 2011. godine, a probni letovi je trebalo da počnu prošle godine. Uprkos probijanju roka, inženjer Bert Rutan i njegov tim punom parom rade na ogromnoj letelici.
Rezultate svog napornog rada sada su prvi put predstavili javnosti, tokom testova punjenja goriva.

Sama činjenica da je u pitanju najveća letelica na svetu bila bi dovoljna da učini „Stratolonč“ zanimljivim, ali su njegove karakteristike podjednako impresivne.
Kada počne da leti, „Stratolonč“ će u nižu orbitu Zemlje nositi rakete „pegaz Iks-El“, koje su osmišljene da nose male satelite, težine oko 450 kilograma, u orbitu.

Ukoliko se Alenove ambicije ostvare, „Stratolonč“ će moći da nosi ljudske posade u svemir jeftinije nego što Rusija trenutno naplaćuje Nasi.
„Stratolonč“ ima raspon krila od 117 metara i koristi šest „džambo džetovih“ motora.

Može da ponese 113 tona, a njegova težina bez goriva iznosi oko 230 tona. Ovoj grdosiji je potrebno oko četiri kilometra piste da bi se njenih 28 točkova odlepili od zemlje.

 

Izvor: Rts

Povezane teme

Namirnice za bolje raspoloženje... Ishranom nećete oterati probleme – samo možete uvećati obim struka ako jedete previše i ako se hranite nezdravo. Ali Dru Remzi, psihijatar sa un...

Prava moć nalazi se u nama samima... Marija Tanasković Papadopoulos, slikar i vajar iz Srbije, koja živi u Čikagu, izašla je na put koji vodi do vrha međunarodne reputacije u kulturi i umetn...

Hleb, peciva i "zdrava" hrana - pola deklaracija neispravno... Ispravnu deklaraciju u supermarketima Srbije ima 68 odsto prehrambenih proizvoda, dok ostatak od 32 odsto i dalje ima neki nedostatak, pokazalo je istraživanje ...

Branka M. Kasalović – od polemosa do Erosa... Branka M. Kasalović se ne uklapa ni u jedan stereotip. Ona je svoja, ide za onim što u njoj budi emocije  i kroz napisano potvrđuje da nema umetnost...

Koncentracija polena ambrozije u prestonici povećana pet puta... Muke sa ambrozijom, pogotovo u tropskim letnjim danima, ima svaki peti stanovnik naše zemlje. Iz Agencija za zaštitu životne sredine upozoravaju d...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević