21. November 2017

Ima leka i za superbakterije

Postojeći lekovi mogli bi pomoći u borbi protiv mikroorganizama otpornih na antimikrobnu terapiju ‒ navodi se u istraživanju Univerziteta u Bufalu.

Patogeni mikroorganizmi svrstani u grupu ESKAPE (Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa i bakterije vrste Enterobacter) predstavljaju ozbiljnu pretnju zdravlju ljudi.
Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, na godišnjem nivou ti mikrobi prouzrokuju više od dva miliona infekcija (znatan broj u zdravstvenim ustanovama) sa približno 23.000 smrtnih ishoda.

Istraživači Univerziteta u Bufalu ustanovili su da kombinacija tri antibiotika na koje su superbakterije inače otporne, ubija dve od šest vrsta mokroorganizama iz grupe ESKAPE.

Ti antibiotici deluju na različite načine te udruženi mogu savladati bakterijske mehanizme za stvaranje otpornosti.

Za istraživanje je korišćena rezistentna bakterija Acinetobacter baumannii, koja je, kako su pokazali istraživači, ipak osetljiva na smešu polimiksina B, meropenema i ampicilin-sulbaktama.

Premda je otporna na pojedinačne konvencionalne lekove, i druga ispitivana bakterija klebsijela (Klebsiella pneumoniae) popustila je pred kombinacijom sačinjenom od polimiksina B, meropenema i rifampina.

Potrebno je još istraživanja da bi se ustanovili protokoli i za druge vrste superbakterija, ali početni nalazi ohrabruju, naglašavaju naučnici. Istraživanja su objavljena u aprilskom i majskom izdanju časopisa „Antimicrobial Agents and Chemotherapyˮ.

 

Izvor: Rts, Medicalxpress

Foto: Wikipedia

Povezane teme

Peršun je izuzetno lekovita biljka... Peršun je mediteranska začinska biljka, koja zbog jarko zelenih listova često igra glavnu ulogu u dekoraciji hrane.Međutim, ona nije samo ukras, već prav...

Posle četiri godine inovativni lekovi na pozitivnoj listi... Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će do kraja godine biti uvedeni inovativni lekovi na pozitivnu listu i da će struka odrediti dinamiku kojo...

Kako nastaje bolest?... Kada dođe do nakupljanja toksičnih materija u telu, koje uglavnom unosimo preko hrane, telo će najpre početi da ih odlaže pre svega u masnom tkivu koje služi za...

Lekoviti cimet... Cimet, jedan od najstarijih začina na svetu. Uz prijatan miris, cimet ima još mnogo pozitivnih strana. Miris cimeta ili njegov ukus u ustima pomaže bo...

Terapija protiv raka prostate „nije uvek neophodna“... Muškarci kojima je dijagnostikovan rak prostate imaju malo verovatnoće da mu podlegnu tokom 10 godina nakon otkrivanja, bez obzira na to da li su podvrgn...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević