20. April 2018

Uzimanje folne kiseline u trudnoći štiti potomke od leukemije

Dodatke folne kiseline koje su majke uzimale pre i tokom trudnoće, pokazale su se korisnima u zaštiti od rizika od oboljenja potomstva od leukemije, zaključuju nova istraživanja.

Međutim, u analizi gotovo 200 prethodnih studija, dr. Sabrina Tosi i kolege na Sveučilištu Brunel u Londonu i Sveučilištu u Palermu, otkrili su da idealna količina dodataka folne kiselina (ili vitamina B9) još uvijek nije čvrsto određena.

Istraživački tim kaže da još treba razmotriti kako se ovaj dodatak treba mešati sa drugim vitaminima kako bi se utvrdila najuspješnija kombinacija hranjivih sastojaka za održavanje genomskog zdravlja i dobrobiti  fetusa i smanjenje osetljivosti deteta na bolesti.

Folna kiselina i njeni derivati, obično poznati kao folati, nalaze se u lisnatom povrću, jajima, mahunarkama, mekinjama i sušenom voću. Sintetički oblik se dodaje  proizvodima žitarica ili se koristi kao dodatak prehrani.

Unos dodataka folne kiseline se preporučuje tokom trudnoće, budući da je potvrđeno da je nedostatak folata kod majke povezan s oštećenjem neuralnih cevi i malformacijama u razvoju fetusa.

Istraživanja su još pokazala da nedostatak folne kiseline može biti jak činilac u nastajanju kardiovaskularnih bolesti, depresije i Alchajmerove bolesti kod odraslih osoba.

Oštećenje DNK zbog nedostatka folata može dovesti do formiranja hromozomskih abnormalnosti, kao što je leukemija - jedan od najčešćih karcinoma kod dece mlađe od 15 godina. Istraživanja o ovoj temi bila su kontradiktorna, ali nedavne publikacije sugerišu da Folna kiselina ima zaštitnu ulogu.

 

Izvor: Medicalxpress

Priredila Ivana Lilić

Foto: MomJunction

Povezane teme

Saveti za trudnice... Trudnici jesu potrebni pažnja i razumevanje, ali to ne znači da okolina prema njoj treba da se ponaša kao da je “porculanska figurica”. Us...

Svi smo TESLIJANCI a da toga nismo svesni... Srpski narod se vratio u rodovsku zajednicu, što je izvorno i prirodno stanje celog čovečanstva. Ovo je prekretnica civilizacije. Na planeti se budi N...

Dodeljene Ćopićeve nagrade... U salonu Kluba Srpske akademije nauka i umetnosti danas su uručene nagrade Zadužbine Branko Ćopić za prozu - Dejanu Stankoviću za roman "Estoril", i za poeziju ...

Zašto zevamo?... Jedna od najvećih životnih misterija jeste odgovor na pitanje zašto zevamo. Šta nas to tera da širom otvorimo usta i polako napunimo svo...

Napravljen prvi telefon koji se puni pomoću sunčeve svetlosti... Poslednje generacije mobilnih telefona pokazuju da su popularni veliki ekrani koji troše i više energije. Zato su naučnici našli nov način ...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević