18. November 2017

Uzimanje folne kiseline u trudnoći štiti potomke od leukemije

Dodatke folne kiseline koje su majke uzimale pre i tokom trudnoće, pokazale su se korisnima u zaštiti od rizika od oboljenja potomstva od leukemije, zaključuju nova istraživanja.

Međutim, u analizi gotovo 200 prethodnih studija, dr. Sabrina Tosi i kolege na Sveučilištu Brunel u Londonu i Sveučilištu u Palermu, otkrili su da idealna količina dodataka folne kiselina (ili vitamina B9) još uvijek nije čvrsto određena.

Istraživački tim kaže da još treba razmotriti kako se ovaj dodatak treba mešati sa drugim vitaminima kako bi se utvrdila najuspješnija kombinacija hranjivih sastojaka za održavanje genomskog zdravlja i dobrobiti  fetusa i smanjenje osetljivosti deteta na bolesti.

Folna kiselina i njeni derivati, obično poznati kao folati, nalaze se u lisnatom povrću, jajima, mahunarkama, mekinjama i sušenom voću. Sintetički oblik se dodaje  proizvodima žitarica ili se koristi kao dodatak prehrani.

Unos dodataka folne kiseline se preporučuje tokom trudnoće, budući da je potvrđeno da je nedostatak folata kod majke povezan s oštećenjem neuralnih cevi i malformacijama u razvoju fetusa.

Istraživanja su još pokazala da nedostatak folne kiseline može biti jak činilac u nastajanju kardiovaskularnih bolesti, depresije i Alchajmerove bolesti kod odraslih osoba.

Oštećenje DNK zbog nedostatka folata može dovesti do formiranja hromozomskih abnormalnosti, kao što je leukemija - jedan od najčešćih karcinoma kod dece mlađe od 15 godina. Istraživanja o ovoj temi bila su kontradiktorna, ali nedavne publikacije sugerišu da Folna kiselina ima zaštitnu ulogu.

 

Izvor: Medicalxpress

Priredila Ivana Lilić

Foto: MomJunction

Povezane teme

Ko bi rekao?! Tri šoljice kafe za zdraviji život... Ljubitelji kafe imaju još jedan razlog da dan započnu šoljicom mirišljavog napitka: istraživači Univerziteta u Južnoj Kaliforniji uočili su...

Niš dobija Ogranak SANU... Niš će 16. septembra dobiti svoj Ogranak Srpske akademije nauka, a na svečanosti u velikoj sali niškog Univerziteta o tome će govoriti i predsedni...

Vitamin B17 iz koštica kajsije uništava ćelije raka, dokazuje i nauka... Koštice kajsije su se odavno koristile za lečenje i prevenciju mnogih bolesti. Najnovija istraživanja su pokazala da je zaista reč o odlično imunolo&s...

Simptomi anemije u trudnoći... Anemija nije obavezan pratilac trudnoće, ali se često javlja kod žena koje su u drugom stanju, pa tako gotovo 20 % trudnica ima anemiju. Do toga dolazi jer j...

U Finskoj će roboti obavljati poslove bolničara... Dok se životni veka produžava u zapadnom svetu, problem nedostatka zdravstvenih resursa se postepeno povećava. U Finskoj se nakon nedavnih izveštaja nada...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević