20. January 2018

Uzimanje folne kiseline u trudnoći štiti potomke od leukemije

Dodatke folne kiseline koje su majke uzimale pre i tokom trudnoće, pokazale su se korisnima u zaštiti od rizika od oboljenja potomstva od leukemije, zaključuju nova istraživanja.

Međutim, u analizi gotovo 200 prethodnih studija, dr. Sabrina Tosi i kolege na Sveučilištu Brunel u Londonu i Sveučilištu u Palermu, otkrili su da idealna količina dodataka folne kiselina (ili vitamina B9) još uvijek nije čvrsto određena.

Istraživački tim kaže da još treba razmotriti kako se ovaj dodatak treba mešati sa drugim vitaminima kako bi se utvrdila najuspješnija kombinacija hranjivih sastojaka za održavanje genomskog zdravlja i dobrobiti  fetusa i smanjenje osetljivosti deteta na bolesti.

Folna kiselina i njeni derivati, obično poznati kao folati, nalaze se u lisnatom povrću, jajima, mahunarkama, mekinjama i sušenom voću. Sintetički oblik se dodaje  proizvodima žitarica ili se koristi kao dodatak prehrani.

Unos dodataka folne kiseline se preporučuje tokom trudnoće, budući da je potvrđeno da je nedostatak folata kod majke povezan s oštećenjem neuralnih cevi i malformacijama u razvoju fetusa.

Istraživanja su još pokazala da nedostatak folne kiseline može biti jak činilac u nastajanju kardiovaskularnih bolesti, depresije i Alchajmerove bolesti kod odraslih osoba.

Oštećenje DNK zbog nedostatka folata može dovesti do formiranja hromozomskih abnormalnosti, kao što je leukemija - jedan od najčešćih karcinoma kod dece mlađe od 15 godina. Istraživanja o ovoj temi bila su kontradiktorna, ali nedavne publikacije sugerišu da Folna kiselina ima zaštitnu ulogu.

 

Izvor: Medicalxpress

Priredila Ivana Lilić

Foto: MomJunction

Povezane teme

Kako nastaju snežne pahulje... Sneg je oblik vode u čvrstom stanju čija se kristalizacija odvija u atmosferi, pa iako je njegova hemijska formula H20, ista kao kod vode ili leda, prilično se ...

Zašto duva vetar?... Zemlju, kao i druge planete Sunčevog sistema, obavija sloj gasa, koji se zove atmosfera. Zemljina atmosfera uglavnom je sačinjena od azota i kiseonika u gaso...

Novi metod za otkrivanje i analiziranje ćelija raka... Rano otkrivanje ćelija raka i utvrđivanje njihovih osobenosti i sposobnosti da formiraju metastaze, poboljšalo bi prognozu mnogim obolelim i unapredilo o...

Stanje planete Zemlje: hrana!... Pored klimatskih promena, stanja okeana, nestajanja biljnih i životinjskih vrsta,zaštiti šuma i vode, hrana je jedan od globalnih prioriteta Svets...

Trećina maloletnika u Srbiji stupa u seksualne odnose. Koliko znaju o polno prenosivim bolestima?... Ljudi su, obično, iznenađeni činjenicom da su polno prenosive bolesti jedno od najčešćih oboljenja danas. Trećina maloletnika u Srbiji stupa u seksual...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević