19. February 2018

Promocija knjiga SAD - NATO - EU KRIVCI ZA RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE I SECESIJU KOSOVA I METOHIJE

Pozivamo vas na promociju knjiga  SAD – NATO - EU KRIVCI ZA RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE I SECESIJU KOSOVA I METOHIJE,  autora Vojislava Jevtimijevića, koja će biti održana u Ruskom domu, večeras u 19h.

Vojislav Jevtimijević (1927) rođen u selu Lovcu, srez Banjska, je neumorni tragalac za istinom o sudbini Srba u vremenima.

 

Po obrazovanju je profesor srpskog jezika i književnosti  a životni vek je ispunio aktvizmom, obrazovanjem mladih i političkim delovanjem. Živeo je u Kosovskoj Mitrovici gde je, pored ostalog, bio i načelnk za kulturu odkale je proteran zbog borbe za srpske interese.
Nakon toga dolazi u Beograd gde je postavljen za direktora Doma za srednjoškolce “Petar Drapšin”. Pokretao je časopise, osnivao pokrete za istinu o Kosovu i Metohiji, objavljivao  stručne radove...
Od sredine  devedestih intenzivno se bavio organizovanjem  i aktivnostima vezanim za sudbine prognanih lica sa Kosova i Metohije. Više od  decenije bio je predsednik Zavičajnog udruženja Mitrovčana, inicijator je osnivanja Odbora za istinu o Kosovu i Metohiji...


2008. objavio je obimnu studiju pod nazivom “Severno Kosovo kroz istoriju do kraja XX veka”  (izdavač je Službeni glasnik) sa akcentom na istoriju Banjske i okoline kroz vreme.
Kruna njegovog višedecenijskog istraživanja je dvotomna knjiga  SAD – NATO - EU KRIVCI ZA RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE I SECESIJU KOSOVA I METOHIJE,  dva toma, u izdanju “Poete” iz Beograda, biće večeras predstavljena u Ruskom domu, u 19h.
Knjigu nedvosmislenog naslova u kojem se imenuju krivci za veliku tragediju nesagledivih razmera koju je izazvala oružana agresija na  Jugoslaviju, koju  je činila Srbija i Crna Gora, čine uvidi i analiza i svega onoga što je dovelo do tragičnih etničkih oružanih sukoba među narodima bivše zajedničke zemlje.
Delo je  potkrepljeno analitičkim uvidima u istorijske okolnosti , ali i svedočenjima nepristrasnih stranih istoričara i analitičara.


Po rečima recenzenta knjige, dr Miroljuba Vasića: “ Delo je istrživačkog,  publicističkog, memoarskog, pa i literarnog karatera, bogatstvo izvora  literature, mnoštvo citata, predstavlja istoijski izvor i kao takav vredan, trajan, pokretan spomenik o vremenu o kome svedoči, ali i o samom autoru. Autor se bavi srpsko-albanskim odnosima od pojave Albanaca na Koosvu i Metohiji, preko stvaranja autonomije, raspada federalnog sistema, agresije, secesije, do napora da se  sačuva celovitost Srbije. Autor ovog dela poseduje sposobnost da svedoči o prošlosti i sadašnjosti, da ih analizira i ocenjuje,  da  povezuje opšte sa posebnim, objektivno sa subjektivnim, teoretsko sa praktičnim”.


Jednom rečju,  prof.Vojislav Jevtimijević  je i svojim delom potvrdio svoju privrženost istorijskoj istini  i, nasuprot zapadnjačkih klišea koji su bombardovanje jedne suverene zemlje licemerno pravdali humanitarnim ciljevima, a pri tom bez milosti ubijali civile i trovali oranice, jasno istakao krivce za humanitarnu katastrofu čije posledice su  sada naročito vidne u tragičnim podacima o povećanoj  smrtnost od  dejstva osiromešenog uranijuma, tako da su posledice mnogo drastičnije od onih iskazanih u ciframa pognulih, nestalih, raseljenih i obezdomljenih.


“Ja rekoh i spasih svoju dušu”, glasi ona krilatica.Vojislav Jeftimijević je rekao u ime nacije i spasao obaraz i onima koji su stajali na strani nepriajtelja iz ličnih interesa. Na mlađima je da istinu pronađu na stranicama ove knjige od preko osamasto stranica i da se, shodno tome, orijentišu u vremenu.

 

Dragana Lilić

Povezane teme

LCHF kafa... Ovaj recep za LCHF kafu dolazi iz Nemačke. Kafa, inače, ima u sebi kofein, supstancu sa stimulativnim svojstvima koja će vam poboljšati kognitivne spo...

Ja to mogu ili preuzimanje rizika u životu... „Najskuplje je rizikovati i ne preduzimat ništa“Džon Ford Često danas možemo da čujemo da je važno da „izađemo iz svoje zone komfora...

Vodeći svetski stručnjaci u transplantacionoj hirurgiji operisaće kod nas... Vodeći svetski stručnjaci u transplantacionoj hirurgiji, japanski profesori Masatoši Makuči i Akimasa Nakao borave u Srbiji gde će operisati i demonstrir...

Etika... Marko Milačić je rođen 22. maja 1985. godine u Podgorici. Završio je Fakultet političkih nauka, smer novinarstvo. Specijalizirao na istom odseku. Magistr...

Za višak kilograma okrivite mozak, ne telo!... Neurohirurškinja Sandra Amot sa Univerziteta „Jejl“ tvrdi da je držanje dijete često „glavni krivac“ za višak kilograma. ...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević