20. April 2018

Promocija knjiga SAD - NATO - EU KRIVCI ZA RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE I SECESIJU KOSOVA I METOHIJE

Pozivamo vas na promociju knjiga  SAD – NATO - EU KRIVCI ZA RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE I SECESIJU KOSOVA I METOHIJE,  autora Vojislava Jevtimijevića, koja će biti održana u Ruskom domu, večeras u 19h.

Vojislav Jevtimijević (1927) rođen u selu Lovcu, srez Banjska, je neumorni tragalac za istinom o sudbini Srba u vremenima.

 

Po obrazovanju je profesor srpskog jezika i književnosti  a životni vek je ispunio aktvizmom, obrazovanjem mladih i političkim delovanjem. Živeo je u Kosovskoj Mitrovici gde je, pored ostalog, bio i načelnk za kulturu odkale je proteran zbog borbe za srpske interese.
Nakon toga dolazi u Beograd gde je postavljen za direktora Doma za srednjoškolce “Petar Drapšin”. Pokretao je časopise, osnivao pokrete za istinu o Kosovu i Metohiji, objavljivao  stručne radove...
Od sredine  devedestih intenzivno se bavio organizovanjem  i aktivnostima vezanim za sudbine prognanih lica sa Kosova i Metohije. Više od  decenije bio je predsednik Zavičajnog udruženja Mitrovčana, inicijator je osnivanja Odbora za istinu o Kosovu i Metohiji...


2008. objavio je obimnu studiju pod nazivom “Severno Kosovo kroz istoriju do kraja XX veka”  (izdavač je Službeni glasnik) sa akcentom na istoriju Banjske i okoline kroz vreme.
Kruna njegovog višedecenijskog istraživanja je dvotomna knjiga  SAD – NATO - EU KRIVCI ZA RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE I SECESIJU KOSOVA I METOHIJE,  dva toma, u izdanju “Poete” iz Beograda, biće večeras predstavljena u Ruskom domu, u 19h.
Knjigu nedvosmislenog naslova u kojem se imenuju krivci za veliku tragediju nesagledivih razmera koju je izazvala oružana agresija na  Jugoslaviju, koju  je činila Srbija i Crna Gora, čine uvidi i analiza i svega onoga što je dovelo do tragičnih etničkih oružanih sukoba među narodima bivše zajedničke zemlje.
Delo je  potkrepljeno analitičkim uvidima u istorijske okolnosti , ali i svedočenjima nepristrasnih stranih istoričara i analitičara.


Po rečima recenzenta knjige, dr Miroljuba Vasića: “ Delo je istrživačkog,  publicističkog, memoarskog, pa i literarnog karatera, bogatstvo izvora  literature, mnoštvo citata, predstavlja istoijski izvor i kao takav vredan, trajan, pokretan spomenik o vremenu o kome svedoči, ali i o samom autoru. Autor se bavi srpsko-albanskim odnosima od pojave Albanaca na Koosvu i Metohiji, preko stvaranja autonomije, raspada federalnog sistema, agresije, secesije, do napora da se  sačuva celovitost Srbije. Autor ovog dela poseduje sposobnost da svedoči o prošlosti i sadašnjosti, da ih analizira i ocenjuje,  da  povezuje opšte sa posebnim, objektivno sa subjektivnim, teoretsko sa praktičnim”.


Jednom rečju,  prof.Vojislav Jevtimijević  je i svojim delom potvrdio svoju privrženost istorijskoj istini  i, nasuprot zapadnjačkih klišea koji su bombardovanje jedne suverene zemlje licemerno pravdali humanitarnim ciljevima, a pri tom bez milosti ubijali civile i trovali oranice, jasno istakao krivce za humanitarnu katastrofu čije posledice su  sada naročito vidne u tragičnim podacima o povećanoj  smrtnost od  dejstva osiromešenog uranijuma, tako da su posledice mnogo drastičnije od onih iskazanih u ciframa pognulih, nestalih, raseljenih i obezdomljenih.


“Ja rekoh i spasih svoju dušu”, glasi ona krilatica.Vojislav Jeftimijević je rekao u ime nacije i spasao obaraz i onima koji su stajali na strani nepriajtelja iz ličnih interesa. Na mlađima je da istinu pronađu na stranicama ove knjige od preko osamasto stranica i da se, shodno tome, orijentišu u vremenu.

 

Dragana Lilić

Povezane teme

Uzimanje folne kiseline u trudnoći štiti potomke od leukemije... Dodatke folne kiseline koje su majke uzimale pre i tokom trudnoće, pokazale su se korisnima u zaštiti od rizika od oboljenja potomstva od leukemije, zakl...

U susret koncertu Milice Milisavljević Dugalić na Kolarcu... Dugo očekivani solistički koncert  poznate interpretatorke etno muzike Balkana Milice Milisavljević Dugalić pod nazivom "Filigrani s juga" održaće se 24.09...

NASA objavila nove fotografije Jupitera – najbolje do sada!... Letelica Američke agencije za istraživanje svemira zabeležila je, do sada, najbolje fotografije Jupitera i otkrila oluju na severnom polu najveće planete Sunčev...

Epistole sa Heuteranije, zvezde koja se rađa u umetnosti... (Vladimir Kirda Bolhorves, Putovanje vetrom i vatrom, Novi Sad, 2012) Duh, teran  željom da stvara, rađa prostor. Iz razvoja tog etra rodio se vatar...(Re...

LCHF kafa... Ovaj recep za LCHF kafu dolazi iz Nemačke. Kafa, inače, ima u sebi kofein, supstancu sa stimulativnim svojstvima koja će vam poboljšati kognitivne spo...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević