Odštampajte ovu stranicu

Strah nas čuva, fobije predstavljaju problem

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Gotovo da ne postoji osoba koja nema neki strah, bilo da je reč o visini, grmljavini, ili strah od klovnova, pa čak i sreće. Kada strahovi prerastaju u fobije i postoji li lek?

Osećate napetost, gubite dah, znoje vam se dlanovi ili vam lupa srce. Sve ovo su pokazatelji strahova ili fobija. Psiholozi smatraju da je strah naš čuvar i da bez njega ne bismo opstali kao vrsta, ali kada strah postaje fobija?
Kada strahovi prerastaju u fobije i postoji li lek?

Osećate napetost, gubite dah, znoje vam se dlanovi ili vam lupa srce. Sve ovo su pokazatelji strahova ili fobija. Psiholozi smatraju da je strah naš čuvar i da bez njega ne bismo opstali kao vrsta, ali kada strah postaje fobija?


„Strahovi predstavljaju evolutivni i zaštitni fenomen, oni služe ljudima da prepoznaju opasnost i da se organizuju u odnosu na opasnost. A, kada govorimo o fobijama, to su strahovi koji parališu i onesposobljavaju ljude da reaguju na dobar način“, objašnjava psihijatar Nevena Čalovska Hercog.

Dvadeset prvi vek je ubrzao način života, preplavio čoveka obiljem informacija i doneo nove fobije, koje sve više uzimaju maha. Pre svega, povezane su sa društvenim mrežama i time kako će nas drugi videti na njima, ili nomofobija, odnosno, strah da ćemo ostati bez pametnog telefona. Pošto znamo da sve što objavimo, sada ostaje trajno, raste i anksioznost oko toga da li je to dobro.

Veoma je teško razumeti nečiji strah, ali je još teže suočiti se sa njim ili pomoći nekom da ga prevaziđe. Fobije najčešće pokušavamo da prevaziđemo tako što izbegavamo situacije koje dovode do njih, ali to je samo kratkotrajno rešenje.
„Izbegavanje pomaže na prvom nivou. Suštinski ti strahovi perzistiraju, ako se ne tretiraju na funkcionalniji, strukturisaniji i složeniji način, a to pre svega i često podrazumeva primenu psihofarmaka. Da bi najčešće kroz psihoterapijske tehnike i psihološku pomoć ljudi uspeli da se suoče sa strahovima“, naglašava Čalovska Hercog.

Stučnjaci ukazuju na to da porodično vaspitanje igra veliku ulogu u razvoju fobija. Strogi roditelji, ali i oni koji previše štite dete, svojim modelom ponašanja, mogu ih podstaći da budu plašljivija nego što bi trebalo da budu. Pored ovoga, loša traumatska iskustva iz prošlosti pojačavaju verovatnoću pojave fobija.
Procenjuje se da između pet i deset odsto odraslih ima neki oblik fobije. Fobije su dva puta češće kod žena, a prema nekim podacima čak svaki četvrti adolescent ima neki oblik socijalne fobije, odnosno intenzivan strah od različitih društvenih situacija.

 

Izvor: Rts

Foto: Pixabay

Povezane teme

Terapija protiv raka prostate „nije uvek neophodna“... Muškarci kojima je dijagnostikovan rak prostate imaju malo verovatnoće da mu podlegnu tokom 10 godina nakon otkrivanja, bez obzira na to da li su podvrgn...

Vitamin B17 iz koštica kajsije uništava ćelije raka, dokazuje i nauka... Koštice kajsije su se odavno koristile za lečenje i prevenciju mnogih bolesti. Najnovija istraživanja su pokazala da je zaista reč o odlično imunolo&s...

Napitak za dan pune energije... Prirodni energetski napitak, zeleni smuti,  treba konzumirati svakog jutra na prazan želudac. Prepun je antioksidanasa što pomaže u borbi sa razn...

Kako je Coka našla slobodu za slepe u Srbiji... U Srbiji živi oko 12.000 slepih i slabovidih ljudi. Nesamostalno kretanje, otežano obrazovanje, ali i nezaposlenost – njihova je stvarnost. Samo tri od...

Ne opirite se napadima panike, to ih znatno otežava... Napad panike je jedan od najsnažnijih doživljaja koje čovek može da podnese. Dešava se da intenzitet napada nekad bude slabiji, a nekad toliko jak da ...

Pročitano 4482 puta Poslednji put izmenjeno septembar 14 2019