19. February 2018

Srebrno jezero Srebrno jezero

Srebrno jezero

Objavljeno u Traveling septembar 04 2016 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0

Srebrno jezero nalazi se u Braničevskom okrugu, na dva kilometra od Velikog Gradišta. Smešteno je na desnoj obali reke Dunav, u blizini granice Srbije sa Rumunijom.

Srebrno jezero nalazi se u maloj dolini Dunava, okruženo brdima od 282 metra ka severu, 362 metra ka jugu, dok ceo zapadni deo doline zatvara Veliko brdo. Južno od Srebrnog jezera nalazi se ušće reke Pek, poznato po svom obrnutom toku u vreme visokog vodostaja.
Srebrno jezero je nekadašnji rečni rukavac Dunava, zatvoren dvema branama. Jezero ima nepravilan oblik luka. Prostire se na površini od 4 kvadratna kilometra. Nalazi se na nadmorskoj visini od 70 metara, a dubina mu iznosi 8 metara. Dužina Srebrnog jezera iznosi 14 km, a prosečne širine je oko 300 metara.

Srebrno jezero nastalo je pregrađivanjem Dunavca ( rukavac Dunava ) kod sela Zatonje, kako bi se priobalje ramskog rita zaštitilo od podzemnih voda. Ime je dobilo po odsjaju koji se stvara na površini vode u popodnevnim satima, kada sunce krene da zalazi, dajući mu pritom boju nalik na srebrnu. Srebrno jezero vodu prima iz Dunava. Ona se prirodno prečišćava, prolaskom kroz peščane dine koje vrše filtraciju vode. Srebrno jezero je bogato svim vrstama slatkovodne ribe, kao što su : šaran, amur, som, štuka, smuđ …

Srebrno jezero je poslednjih godina postala izuzetno popularna turistička destinacija. Nedavno je rekamirano kao „ srpsko more “. Zahvaljujući svojoj izuzetnoj lepoti, Srebrno jezero iz godine u godinu dobija sve više gostiju. Jezero je svojevrsni dragulj turističke ponude ovog dela Srbije.

 

 

Na Srebrnom jezeru gostima su na raspolaganju plaža sa restoranima i kafićima, akvapark, sportski tereni, kao i zabavni park za najmlađe. Osim plaže na samom jezeru, osveženje se nudi u akvaparku. Tu su i teniski tereni i tereni za male sportove, a u ponudi su jedrenje, skijanje i vožnja kajakom. Domaćini za posetioce organizuju i posete termalnoj banji Ždrelo, antičkom lokalitetu Viminacijum i manastiru Tuman.

Za ljubitelje krstarenja na raspolaganju je brod „ Sliver Star “, koji plovi do tvrđava Ram i Golubac, do Đerdapske klisure i Lepenskog vira. Tu je i manastir Nimnik iz četrnaestog veka.
Okolinu Srebrnog jezera čini veliki broj prirodnih i kulturno – istorijskih znamenitosti, koje se nikako ne smeju propustiti.

Izvor: Turizam u Srbiji

Povezane teme

Kameno selo... Na obroncima Stare planine, na istoku Srbije, nalazi se selo Gostuša, poznatije kao "Kameno selo". Svi objekti izrađeni su od kamena i materijala koji se...

Specijalni rezervat prirode "Uvac"... Kanjon reke Uvac se smatra za jedno od najlepših mesta u Srbiji. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između planina Javor i Zlatar, poznat je po svojim u...

Srpski električni bicikl najlepši na svetu... Najlepši bicikl na svetu je srpski električni bicikl beogradske kompanije Ono Bikes, ocenio je BBC, a saopštila danas Prviredna komora Srbije. ...

Projekat "Konjarnik za sve"... Želja mi je da čitaocima kulturno informativnog portala Balkan In predstavim moju vizuju nekog novog i modernijeg Konjarnika, koji će svojim izgledom umnogome o...

“KNTD” : Da li Ministarstvo prosvete i "Trauma centar" misle da je Srbija brod pun ludaka?!... Povodom uvođenja paketa za učenje o temi seksualnog nasilja u škole i vrtiće, gde se na vrlo perfidan način manipuliše činjenicama o porodici i pr...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević