20. April 2018

Gučevo, planina zdravlja i prirodne lepote

Objavljeno u Traveling septembar 15 2016 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0

Planina Gučevo, iznad Loznice i Banje Koviljače, koja je po količini ozona u samom evropskom vrhu, bogata je i stoletnim šumama, lekovitim biljem, šumskim voćem, gljivama i izvorima koji su zdravljak u istinskom smislu te reči.

 

 


A na više mesta gosti imaju priliku da s vidikovaca vide pola Republike Srpske, čitavo Podrinje, sve do Pavlovića ćuprije na Drini. Ovi prizori su savršeni za likovne umetnike i majstore umetničke fotografije. Drina se, kao na dlanu, vidi kako krivuda, s lepotom njenog priobalja.

Na vrhu planine nalazi se spomenik srpskim i austrijskim vojnicima koji su u jesen 1914. godine poginuli u čuvenoj Gučevskoj bici, koja je bila deo velike cerske operacije. Banja Koviljača, koja se nalazi u blizini, ali i Vukov Tršić, Tronoša, legendarni Tekeriš, Soko-grad, gde se organizuju ekskurzije, samo su deo ponude za turiste. Moguće je organizovati i ture do manastira Tavna, kod Bijeljine, u RS, jedne od najlepših svetinja čuvene dinastije Nemanjić.

 

Okolina Loznice

Na pola puta od podnožja do vrha planine smešten je turistički kompleks "Gučevski vajati", gde od lepote prirode i čistog vazduha gotovo zastaje dah. Odmor i uživanje mogući su na puteljcima planine, mnogobrojnim sportskim terenima, a smeštaj je u vajatima i hotelu koji su "prilepljeni" uz okolne šume.

 

 

- Shodno ambijentu, takvi su i hrana i smeštaj, sve u duhu starih vremena, drevnih recepata... - priča mr Vlado Matić, direktor "Gučevskih vajata", koji, s porodicom i zaposlenima, skoro deceniju i po, kroz razne sadržaje, ugošćava mnoge ljude iz zemlje i inostranstva, od učenika do vrhunskih sportista. Na pripreme dolaze, pored ostalih, i najbolji vaterpolisti i kajakaši.

Gostima je omogućeno, kaže naš sagovornik, da izvoljevaju koliko god hoće, kako bi im boravak na planini bio što lepši i prijatniji i da bi im ostao u najlepšem sećanju.

 

Izvor: Zanimljive destinacije

Povezane teme

Kivi, voće za dobar dan i san... Nacionalno voće Kine, njegovo veličanstvo kivi, u narodu je popularno po svom plodu, koji se koristi u ishrani, mada je sve ćešća upotreba njegovog ploda...

Demencija – rani simptomi i lek iz prirode... Svi smo ponekad suočeni sa zaboravnošću ali se to, suštinski, razlikuje od demencije koja je neuropsihijatrijski problem a manifestuje se na taj n...

Planina Goč... Goč je jedna od nižih planina Srbije, nalazi se južno od Zapadne Morave iznad Vrnjačke Banje.   Planina je pristupačna sa svih strana, nalazi se u sklo...

Specijalni rezervat prirode "Uvac"... Kanjon reke Uvac se smatra za jedno od najlepših mesta u Srbiji. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između planina Javor i Zlatar, poznat je po svojim u...

Dišite jesen punim plućima... Čovek je neraskidivo povezan sa prirodom. Po verovanju drevnih Kineza sve u prirodi ima cikličan karakter. Ciklusi se smenjuju a naše telo nesvesno te...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević