20. January 2018

Gučevo, planina zdravlja i prirodne lepote

Objavljeno u Traveling septembar 15 2016 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0

Planina Gučevo, iznad Loznice i Banje Koviljače, koja je po količini ozona u samom evropskom vrhu, bogata je i stoletnim šumama, lekovitim biljem, šumskim voćem, gljivama i izvorima koji su zdravljak u istinskom smislu te reči.

 

 


A na više mesta gosti imaju priliku da s vidikovaca vide pola Republike Srpske, čitavo Podrinje, sve do Pavlovića ćuprije na Drini. Ovi prizori su savršeni za likovne umetnike i majstore umetničke fotografije. Drina se, kao na dlanu, vidi kako krivuda, s lepotom njenog priobalja.

Na vrhu planine nalazi se spomenik srpskim i austrijskim vojnicima koji su u jesen 1914. godine poginuli u čuvenoj Gučevskoj bici, koja je bila deo velike cerske operacije. Banja Koviljača, koja se nalazi u blizini, ali i Vukov Tršić, Tronoša, legendarni Tekeriš, Soko-grad, gde se organizuju ekskurzije, samo su deo ponude za turiste. Moguće je organizovati i ture do manastira Tavna, kod Bijeljine, u RS, jedne od najlepših svetinja čuvene dinastije Nemanjić.

 

Okolina Loznice

Na pola puta od podnožja do vrha planine smešten je turistički kompleks "Gučevski vajati", gde od lepote prirode i čistog vazduha gotovo zastaje dah. Odmor i uživanje mogući su na puteljcima planine, mnogobrojnim sportskim terenima, a smeštaj je u vajatima i hotelu koji su "prilepljeni" uz okolne šume.

 

 

- Shodno ambijentu, takvi su i hrana i smeštaj, sve u duhu starih vremena, drevnih recepata... - priča mr Vlado Matić, direktor "Gučevskih vajata", koji, s porodicom i zaposlenima, skoro deceniju i po, kroz razne sadržaje, ugošćava mnoge ljude iz zemlje i inostranstva, od učenika do vrhunskih sportista. Na pripreme dolaze, pored ostalih, i najbolji vaterpolisti i kajakaši.

Gostima je omogućeno, kaže naš sagovornik, da izvoljevaju koliko god hoće, kako bi im boravak na planini bio što lepši i prijatniji i da bi im ostao u najlepšem sećanju.

 

Izvor: Zanimljive destinacije

Povezane teme

Seoski turizam na srpskim planinama... Netaknuta priroda, svež planinski vazduh i čuveni specijaliteti srpske kuhinje neki su od elemenata koji čine seoski turizam u Srbiji sve privlačnijim kako za d...

Demencija – rani simptomi i lek iz prirode... Svi smo ponekad suočeni sa zaboravnošću ali se to, suštinski, razlikuje od demencije koja je neuropsihijatrijski problem a manifestuje se na taj n...

Krupajsko vrelo... Krupajsko vrelo nalazi se u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke. Smešteno je između sela Milanovac i K...

Dete treba naučiti da je tuga prirodan i poželjan osećaj... Na Safari duha radionicama prolazimo uvijek i temu *Izražavanje osjećaja*. Tada roditelji i djeca govore jedni drugima - Kada su sretni, kada su tužni, a kada s...

Specijalni rezervat prirode "Uvac"... Kanjon reke Uvac se smatra za jedno od najlepših mesta u Srbiji. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između planina Javor i Zlatar, poznat je po svojim u...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević