18. November 2017

Kameno selo

Objavljeno u Traveling septembar 19 2016 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0

Na obroncima Stare planine, na istoku Srbije, nalazi se selo Gostuša, poznatije kao "Kameno selo". Svi objekti izrađeni su od kamena i materijala koji se mogu naći u okolini sela, zbog čega je zaštićeno kao nepokretno kulturno dobro.


Selo Gostuša ili Kameno selo nalazi se na 700 metara nadmorske visine i predstavlja deo Parka prirode Stara planina. Specifičnost neobičnog mesta koje krasi istočnu Srbiju je jedinstvena arhitektura koja je sačuvana u svom autentičnom stanju.

Zanimljiva i nesvakidašnja, priča o Gostuši prešla je granice Srbije i privukla pažnju stručnjaka širom sveta. Razlog leži u kućama građenim od kamena, blata i drugih prirodnih materijala koje su stanovnici pronalazili u okolini Stare planine.
Pored toga što predstavljaju pravi kuriozitet za arhitekte širom sveta, ova domaćinstva su posebna i po tome što su očuvala autentičan izgled.

Naravno, tu je i činjenica da se ne radi o jednoj, dve ili tri kuće. Radi se o čitavom selu u kojem je nekada živelo oko 1.500 stanovnika, a danas svega stotinak. Zbog toga ovo staroplaninsko selo predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu i prirodni i kulturno-istorijski spomenik na čijoj zaštiti, istraživanju i promociji se radi nekoliko godina unazad.

Ono što je do sada utvrđeno jeste da su kuće zidane bez maltera ili bilo kog drugog vezivnog materijala, tačnije tehnikom pod nazivom suvozidica. To znači da umesto ćeramide i crepa, kao osnovni materijal za pokrivanje služe kamene ploče, pa su sve zgrade praktično od temelja do krova, od kamena. Za izvođenje ovakvih radova potrebni su veliko majstorstvo, iskustvo i trud.
Ova tehnika se vekovima unazad koristila u Gostuši, a rezultati govore sami za sebe. Oni se ogledaju u kućama koje iako stare i trošne, i dalje ne podležu zubu vremena. I upravo je to ono što ih čini tako jedinstvenim, retkim i nečim što jednostavno mora da se vidi i doživi.

Projekat istraživanja za potrebe proglašenja sela Gostuša za prostornu kulturno-istorijsku celinu čiji je nosilac niški Zavod, podržan je od Ministarstva kulture i informisanja sa nešto više od dva miliona dinara i predstavlja važan korak u zaštiti i promociji ovog mesta. Gostuša trenutno ima status prethodne zaštite po Zakonu o kulturnim dobrima.


Veliki potencijal kamenog sela ogleda se i u okruženosti i blizini mnogobrojnih prirodnih i kulturnih bogatstava ovog dela Srbije. To je pre svega prelepa Stara planina, a u blizini je i Pirot sa raznovrsnim materijalnim i nematerijalnim kulturnim nasleđem.
Ako svemu tome dodate i ukusne gastronomske specijalitete ovog dela Srbije – od kojih se posebno izdvaja čuveni pirotski kačkavalj – razloga da prošetate uskim i krivudim uličicama Gostuše ima na pretek. Zato kada se sledeći put zapitate šta bi zanimljivo i nesvakidašnje mogli da obiđete u Srbiji, setite se sela Gostuša – malog planinskog raja!

 

Izvor: serbia.com

Povezane teme

Seoski turizam na srpskim planinama... Netaknuta priroda, svež planinski vazduh i čuveni specijaliteti srpske kuhinje neki su od elemenata koji čine seoski turizam u Srbiji sve privlačnijim kako za d...

Hrana koja oslobađa od stresa... Stresna svakodnevica utiče na zdravlje čoveka, uzrokuje glavobolje, želudačne tegobe, ubrzan rad srca i nesanicu. Zašto se protiv ovih negativnih posledi...

Mitovi o ishrani... Danas imamo mitove u ishrani da je meso neophodno za život čoveka iako trećina čovečanstva hiljadama godina ne jede meso i zdraviji su od onih koji ga jedu. ...

Krupajsko vrelo... Krupajsko vrelo nalazi se u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke. Smešteno je između sela Milanovac i K...

Prepoznavanje i tretiranje paradontopatije... Parodontopatije predstavljaju najčešća oboljenja potpornog aparata zuba kod odraslih i dece. U potporni sistem zuba spadaju: desni, zubna kost, vlakna...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević