20. January 2018

Planina Goč

Objavljeno u Traveling septembar 28 2016 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta 0

Goč je jedna od nižih planina Srbije, nalazi se južno od Zapadne Morave iznad Vrnjačke Banje.

 

Planina je pristupačna sa svih strana, nalazi se u sklopu severnokopaoničkih planina, a udaljena je 13 km od Vrnjačke Banje, 31 km od Kraljeva i 200 km od Beograda. Planina Goč se pruža u pravcu zapad – istok oko 10 km, njen najviši vrh Ljukten 1216 m i sastavljen od kristalatih škriljaca, a sa strane velikim delom i od serpentina.

Do planine Goč može se doći sa svih strana jer je veoma pristupačna, ali postoje i dva glavna puta koja vode ka njoj. Prvi je od Kraljeva preko Kamenice do vrha Dobre vode i drugi od Vrnjačke Banje do Stanišinaca. Površina planine je obrasla bukovim i jelovom šumom, a pored bukove i jelove šume na Goču zastupljeni su i gočki bor, plemeniti lišćari, hrast kitnjak i četinarski egzoti.

Na planini se mogu videti i ubrati šumske jagode, kao i veliki broj raznovrsnog lekovtog bilja koje se koriste u narodnoj medicini i imaju vaznu ulogu u očuvanju zdravlja ljudi. Planinom vladaju dobra klima i plodno zemljište pa je Goč zato prepun vegetacije. Goč je idealno mesto za šetnju i piknike pored planinskih izvora, njegova mikroklima i čist vazduh zahvaljujući prostranim šumama povoljno utiču na anemične osobe, jačanje metabolizma kao i na nervni sistem.

Sir i kajmak mogu se probati a i kupiti kod ljubaznih domaćina, a tu je, naravno, i rakija. Brojni ribnjaci sa gočkom pastrmkom se nalaze na planini, gde se odmah moze jesti ukusan obrok i uživati u prelepom ambijentu. Goč poseduje dve ski staze širine 60 m, a dužine 520 m, staze se nalaze na nadmorskoj visini negde između 990 m i 1123 m. od 1195 skijača na sat. Moguć je najam ski opreme, korišćenje škole skijanja i noćnog skijanja, postoje i tereni za male sportove, staze za šetnju i trčanje, planinarenje…

Na Goču se takođe nalazi i veštačko jezero u kojem je kupanje zabranjeno ali je šetnja kraj njega moguća i veoma prijatna, u toku leta predstavlja lepu lokaciju za organizovanje izleta. Na planini se nalazi rimsko groblje, tu su nekad sahranjivani Sasi, rudari iz vremena Nemanjića. Goč ima planinarska društva koja deluju na njenom području, to su PSD Ljukten iz Trstenika i planinarsko društvo Goč iz Vrnjačke Banje osnovano 2007. god. Ova društva se bave i obeležavanjem peščanih staza, pa je zahvaljujući njima najveći deo planine obeležen i olakšava kretanje posetiocima planine.

Na Goču se nalaze izvorišta mnogih potoka i rečica koje otiču prema Zapadnoj Moravi na severu i Rasini na jugu. Šumsko prostranstvo, potoci žubore, čist vazduh, domaća hrana… čine idilu. Zimi snežni pokrivač mami na dolazak Goču uz to i skijanje, uživanje kraj kamina i bogata trapeza, dok od proleća pa do jeseni šetnje i izleti su ti koji privlače posetioce. Planina Goč poseduje više od 250 izvora sa zdravom pijaćom vodom, takođe dve reke Sokoljsku i Gvozdačku one su poribljene pastrmkom, što predstavlja pravi izazov za ribolovce. Goč je zanimljiv sportistima ali i deci, pa zbog toga neki i nazivaju Goč dečijom planinom. Kada se saberu sve godišnje posete skijaša, sportista i dece koja dolaze brojka se može iskazati u hiljadama posetilaca koji uživaju u ovoj prirodnoj blagodeti.

Kardiovaskularni bolesnici redovno dolaze na ovu planinu nadmorska visina Goča od 1.000 m idelna je za njih, pa je Goč planina i zdravstvenog turizma. Goč je planina koja poseduje raznovrsne pogodnosti za turiste, pored svih blagodeti koje nudi poseta njoj i smeštaj je veoma povoljan. Zadovoljni posetioci uspunjeni radošću zbog lepog iskustva u prirodi vraćaju se kući, Goč je planina za sve generacije. Planina Goč poseduje veliki broj prirododnih blagodeti i svojim kvalitetima privlači brojne turiste, česta je destinacija za izletište, za sve one koji žele da se druže sa prirodom i da uživaju u šetnji i pikniku kraj jezera.

Posećuju je i sportisiti, skijaši, deca… zbog njene atraktivnosti, pogodne nadmorske visine, na Goču je lepo u svim godišnjim dobima jer svako od doba ima svojih prednosti. Na ovoj planini se diše punim plućima, zdravo se živi jer sama planina zahteva taj zdravi tempo života. Šetnja šumom i pogled na bilje i raznovrsnot koju nam pruža priroda ima, ne samo veliki uticaj na fizičko stanje čoveka, već i na njegovo psihičko stanje jer deluje rasterećujuće pa se baš zbog toga mnogi turisti opredeljuju za Goč.

 

 

Izvor: Vrnjačka banja

Povezane teme

Donacija princeze Katarine Institutu za Onkologiju Srbije... Princeza Katarina Karađorđević danas je Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije uručila dva vredna ekspertska monitora, vredna 19.000 dolara, saopšt...

Kivi, voće za dobar dan i san... Nacionalno voće Kine, njegovo veličanstvo kivi, u narodu je popularno po svom plodu, koji se koristi u ishrani, mada je sve ćešća upotreba njegovog ploda...

Srbija u kandžama depresije... Prema podacima iz izveštaja Svetske zdravstvene organizacije iz 2017. godine, od depresije u Srbiji pati svaki 20. stanovnik, što znači da je ovaj...

Doniranje organa - najvažniji poziv u životu... Više od stotinu članova Nemačko-srpske privredne komore jednoglasno je dalo snažnu podršku nacionalnoj kampanji „Najvažniji poziv u životu" ...

Kako izgleda svet iz bebine perspektive?... Sigurno ste se nekad pitali kako bebe vide. Bebe najjasnije vide kada se nalaze u rukama roditelja, jer je vid bebe podešen na toliku preciznost da mo...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević