17. April 2024

Festival srpske kulture u Istri

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Festival srpske kulture u Istri, jedna od najznačajnijih manifestacija van granica Srbije, održan je i ove godine, i to već deveti put.

Specijalni gost i partner Festivala bila je Opština Inđija kojom rukovodi Vladimir Gak. Pored toga što slovi za vodeću u ekonomskim i privrednim tokovima, ova opština pokazuje ozbiljan rad i na polju kulture uz direktorku Kulturnog centra Ružicu Jovanović. Zajedno sa umetnicima iz Beograda, Pančeva, Novog Sada, Kraljeva, činili su tim koji je krajem aprila istarskoj publici predstavio srpsku umetnost.

Kroz folklor, muziku, poeziju, izložbu slika i fotografija, pozorišnu predstavu i film, naša delegacija je privukla veliku pažnju kako Srba koji žive u istarskoj regiji, tako i predstavnika drugih zajednica. Predsednik Matice iseljenika i književnik Miodrag Jakšić, napisao je dramski prikaz „Poslednji intervju Isidore Sekulić“ kroz koji se sagledava težak položaj u društvu kao i čitav život ove umetnice koja je, ujedno, i prva žena akademik.

Miodrag Jakšić i Boris MiletićMiodrag Jakšić i Boris Miletić


Goste iz Srbije dočekao je i Milan Rašula, predsednik Veća Srba. Imali smo čast da budemo na prijemu u Gradskoj vijećnici kod gradonačelnika Pule Borisa Miletića i župana Valtera Flega. Tom prilikom smo razgovarali sa gospodinom Miletićem.

Koristim ovu lepu priliku, gostovanje srpskih umetnika u Puli nedavno, da nešto više saznamo o životu Puljana uopšte. Ovde je, kao što čujemo, multikulturalnost ne samo moguća, već vrlo funkcionalna. Šta, zapravo, istinski ujedinjuje ljude ovog podneblja?


Vrijednosti multikulturalnosti, suživota i tolerancije, vrijednosti su koje svakodnevno u Istri živimo i upravo te vrijednosti čine Istru posebnim mjestom za život. Uz mir i slobodu, temelji moderne Europe leže na antifašizmu kojeg u Puli svakodnevno potičemo i mogu slobodno reći da suživot u Istri nije samo mrtvo slovo na papiru već da ga zajedno živimo svakoga dana. Morate znati da u Pulu djeluje ukupno devet različitih vijeća nacionalnih manjina s kojima je suradnja iznimno dobra, a dokaz tome je tradicionalni Festival multikulturalnosti koji se ovih dana održavao u Puli i čiji je cilj promocija istarskog kulturnog bogatstva i međusobnog uvažavanja kroz jačanje suživota, što je jedan od temelja Europske unije.

Boris Miletić, gradonačelnik Pule i Dragana Lilić, direktor magazina Balkan InBoris Miletić, gradonačelnik Pule i Dragana Lilić, direktor magazina Balkan In


Koliki je udeo države u životu grada, a koliko Pula, kao atraktivno turističko mesto, zapravo, sama  stvara uslove za napredak?


Činjenica je da Hrvatska danas, nakon Grčke, najcentraliziranija država Europske unije i umjesto da se ugledamo na razvijenije europske države poput Njemačke, sustav se nastoji dodatno centralizirati. Držim da je to nepravedno jer zakida same građane koji najviše doprinose punjenju državnog proračuna. Svake godine građani Istre uplaćuju preko 120 milijuna eura više u državni proračun nego što nam se u Istru vraća. To naprosto nije pravedno. Sredstva moraju ostati tamo gdje su stvorena. To je bit decentralizacije za koju se zalažemo.


Kakvu saradnju imate sa Srbijom i u kojim oblastima je ona najuspešnija?


Manifestacije kao što su Festival multikulturalnosti ili pak Festival srpske kulture u Istri koji je nedavno održan, jačaju našu međusobnu suradnju i grade mostove prijateljstva. Kultura spaja narode i obogaćuje naše zajednice. Iznimnu suradnju Istra njeguje s autonomnom pokrajinom Vojvodina, a rezultat dobre regionale suradnje su i Dani Istre u Vojvodini. Dugi niz godina surađujemo na području kulture, politike, turizma i gospodarstva, a naša obostrana želja je novim idejama i projektima unaprijediti i osvježiti naše prijateljstvo i suradnju.

Vladimir Gak, Valter Flego, Milan Rašula, Boris Miletić i drugiVladimir Gak, Valter Flego, Milan Rašula, Boris Miletić, Ružica Jovanović, Dragana Lilić i drugi


Kultura,  kao što smo videli, jeste dobra spona među ljudima i gradovima. Bili ste na otvaranju Dana srpske kulture u Srpskom kulturnom centru. Kakvu poruku ste preneli okupljenima?


Zbilja mi je drago da je Festival srpske kulture stigao do svog devetog izdanja što svjedoči o interesu i važnosti manifestacije kod samih građana. Bila mi je izuzetna čast i zadovoljstvo prisustvovati toj manifestaciji na kojoj smo, uz našeg župana Valtera Flegu, zajednički poručili kako Pula i Istra vrijedno čuvaju temeljne civilizacijske vrijednosti i humana dostignuća generacija prije nas. Na nama je da zajedno gradimo budućnost i da kroz međusobno povjerenje od naše lokalne sredine učinimo još ljepšim i ugodnim za život.


Bliži se leto, kako se pripremate za početak nove letnje sezone?


Svjedoci smo kako su pulske ulice i trgovi već sada prepune turista što je dobar pokazatelj i najava turističke sezone koja je pred vratima. Pula je godinama bila jako vojno i industrijsko središte i tek se posljednjih nekoliko godina jače orijentira na turizam, a da smo na doborm putu najbolje govore brojke – Pula je lani ostvarila svoju najbolju turističku sezonu u povijesti, s preko 1,8 milijuna noćenja u gradu, odnosno 15 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja nego godinu ranije, a Pula je uvrštena i među 100 najodrživijih destinacija svijeta. U zadnjih 10 godina imamo 44 posto više dolazaka i čak 58 posto više noćenja u gradu!


Tim su rekordnim rezultatima svakako pridonijele i kulturno-umjetničke manifestacije i festivali kojih se svake godine održi više od tisuću, što Pulu svrstava u sami vrh najpoželjnijih turističkih destinacija.


Kakva je kulturna ponuda za letnje doba u ovom gradu duge kulturne i opštecivilizacijske istorije?


U Puli se godišnje održi preko tisuću različitih manifestacija što značajno obogaćuje kulturnu ponudu grada. Naš nadaleko poznati Pula Film Festival danas je najposjećenija kulturna manifestacija u Hrvatskoj, a tu su i glazbene manifestacije koje u Pulu svake godine privlače na desetke tisuća posjetitelja poput, primjerice, festivala elektronske glazbe Outlook i Dimension koji su proglašeni među 10 najboljih europskih glazbenih festivala. Naša je pulska Arena najljepša pozornica pod zvjezdanim nebom, a koncertna sezona koja je pred nama nudi zbilja impresivan program. Među ostalim, svoja su gostovanja potvrdili svjetski glazbenici poput 2Cellosa, Stinga i Tom Jonesa.


Koliko imate uvid u suživot  manjinskih zajednica u Vašoj regiji?


U Puli djeluje devet različitih vijeća nacionalnih manjina s kojima je suradnja iznimno dobra i svima njima Grad Pula pruža potporu kako bi zajednički očuvali vrijednu tradiciju i kulturno-povijesno naslijeđe.


Kolika su izdavjanja za kulturu u Vašoj zemlji i kakve su mogućnosti za samostalne inicijative?


Na razini Grada Pule izdvajanja za kulturu čine jedan značajan dio gradskog proračuna. Morate znati da se im sredstva osigurava redovno održavanje preko tisuću različitih manifestacija u godini kao i rad stotina gradskih udruga civilnog društva. Uvijek smo spremni pružiti podršku vrijednim inicijativima i manifestacijama koje privlače ljude u naš grad. Organizacija hokejaške utakmice pod otvorenim nebom našoj Areni, svjetska IRONMAN utrka izdržljivosti, Red Bull Air Race… samo su neke od međunarodnih manifestacija koje su promovirale našu regiju diljem svijeta.


Jesu li vaša vina u novije vreme neodvojivi deo identiteta Istre?


Istra je upravo prošlog mjeseca proglašena najboljom vinskom regijom na svijetu po izboru najveće svjetske vinske udruge Munskänkarna, a pored toga Istra je drugu godinu za redom proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta! To su sjajni rezultati koji nisu došli slučano ni preko noći već su rezultat mukotrpnog rada naših vrijednih ljudi kojima se ponosimo. Za takve rezultate bila je potrebna volja i vizija koja danas postaje stvarnost. To nas sve skupa veseli, ali i obvezuje da i dalje budemo među najboljima.


Koliko turista poseti Vaš grad na godišnjem nivou i kako to utiče na ekonomsku situaciju kad se uzmu u obzir i rashodi i prihodi?


Pulu svake godine posjećuje sve više turista pa su i same brojke sve veće. Protekle smo godine imali više od 350 tisuća gostiju što predstavlja nevjerojanto povećanje od 17 posto. Što se tiče broja noćenja vjerujem da ćemo ove godine oboriti dosadašnje rekorde i prvi put preći brojku od 2 milijuna noćenja. Sjajne rezultate kontinuirano bilježi i naša zračna luka preko koje je Pula avionskim linijama redovito povezana s nizom europskih destinacija, pa tako i Beogradom. Stoga i ovim putem pozivam sve Vaše cijenjene čitatelje da nas posjete i da dožive Pulu. Dobro nam došli!


Dragana Lilić

Povezane teme

Najnovije istraživanje - brusnica ne deluje na urinarne infekcije... Delovanje još jednog narodnog leka opovrgnuto je nalazima studije koja je pokazala da kapsule brusnica niti sprečavaju niti leče urinarne infekcije, kao ...

TESLINA ISTRAŽIVANJA U KOLORADO SPRINGSU... Željko Sarić je po obrazovanju inženjer elektrotehnike. Takođe je i prozni pisac, pesnik i novinar. Objavio je dve knjige poezije: Izlazak iz dana (1998) i Za&s...

U toku je treći Međunarodni književni festival - INĐIJA PRO POET 2019... U toku je treći po redu, Međunarodni književni festival -INĐIJA PRO POET 2019. INĐIJA PRO POET 2019 u svome trećem izdanju ima već karakter velikog, ozbiljno...

Poezija kao antiratni stav. Ne rat/zagrlimo mir!... Vreme solsticija je pravi trenutak da se čuje glas razuma i poezije koja poziva na mir i solidarnost među ljudima sveta. 21. jun  izabran je od strane S...

Azerbejdžan - primer dinamičnog rasta prirodnog priraštaja... U Republici Azerbejdžan desio se značajan događaj–broj stanovnika dostigao je 10 miliona. 6. aprila 2019. godine, u 03:30, rođen je10-milioniti stanovn...

Pročitano 4480 puta Poslednji put izmenjeno maj 31 2017
decembar 22 2016

Živeti svoju svrhu

Postoji urbana legenda koja kaže da negde tamo postoji zemlja u kojoj svi žive svoju…
jun 11 2017

Ljubinko Jelić - pesnik, graditelj, humanista

Kada se sagleda život jednog ostvarenog čoveka, možda bi se trebalo zapitati, šta ga je…
novembar 02 2016

Sok od trešanja za kvalitetan san

Melatonin je poznat kao hormon "tame" jer se izlučuje u mraku. On ima izuzetno važnu…

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo3.jpg
Balkan IN

Kulturno informativni portal Balkan In.

Hram Svetog Save, Kripta

Glogovac - Nikad neću učestovati u filmovima Holivuda gde su Srbi negativci

Glumac Nebojša Glogovac odbija saradnju sa glumcima u inostranstvu kao i  sa kolegama u Srbiji koji su spremni da prave filmske projekte u kojima će se ozbiljne teme tretirati površno.

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević