17. April 2024

Kalijum - sinonim za dobro zdravlje

Mineral bez kojeg nisu mogući brojni metabolički procesi u organizmu, uključujući pravilno funkcionisanje mozga, srca i mišića, nalazi se u bananama, krompiru i drugom ukusnom voću i povrću.

Visok pritisak, moždani udar i oslabljeni refleksi samo su neke od posledica nedostatka kalijuma, ukazuju stručnjaci.
Na top listi najvažnijih izvora kalijuma nalaze se banane, pomorandže, kruške, kajsije...

Treći mineral po zastupljenosti u ljudskom telu – kalijum, sinonim je za dobro zdravlje. Prema tvrdnjama nutricionista, reč je o elementu koji utiče na održavanje visokog nivoa zdravstvenog blagostanja, ali i vedrog životnog stila.

Ne postoji nijedan razlog koji bi opravdao zanemarivanje kalijuma u svakodnevnoj ishrani. Naprotiv!

Ne samo što deluje kao elektrolit, taj mineral je neophodan i za očuvanje srca, mozga, bubrega, mišićnih tkiva i drugih važnih organa ljudskog tela.

Kalijum-hlorid je najčešći oblik u kojem taj element dospeva u telo, a u sprezi sa natrijumom obavlja niz ključnih zadataka u organizmu.

Samo neke od zaštitnih uloga kalijuma ogledaju se u smanjenju rizika od moždanog udara, povišenog krvnog pritiska, anksioznosti, ublažavanju posledica stresa, neizbežan je deo normalnog funkcionisanja metabolizma, održavanja balansa vode, elektrolita.
Usled nedostatka tog elementa mogu se javiti brojni zdravstveni problemi počev od bezazlenijih kao što su umor i slabost mišića, ali i opasnijih poput izostanka refleksne reakcije, ubrzanog rada i lupanja srca, anemije, jake glavobolje.

Dugotrajan nedovoljan unos kalijuma dovodi do hipertenzije, bola u abdominalnom delu, oticanja žlezda pa i dijabetesa.

 

 

Preporučena dnevna doza za odrasle osobe je do 4.600 miligrama, dok desetogodišnja deca ne bi smela da unose više od 2.000 miligrama.

Kako bismo organizam snabdeli dovoljnim količinama kalijuma, dijetolozi ukazuju da je dovoljno da jedemo južno voće, zeleniš i mahunasto povrće.

Jedan od najbogatijih izvora tog važnog minerala je banana, ali ne bi trebalo zanemariti ni bundevu, aromatičan sveže ceđen sok od pomorandži, kivi, kajsije, kruške, ukusan krompir, integralni pirinač, paradajz, brokoli, soju, ni paškanat, badem i drugo koštunjavo voće, a losos, mleko i mekana piletina tu su da omoguće raznovrsnost namirnica koje sadrže kalijum.

Među značajnim ulogama kalijuma jeste i regulacija prenosa nervnih impulsa kroz organizam, što dalje omogućava normalan rad mišića. Posledice hipokalemije, nedostatka kalijuma u krvi, mogu biti i grčevi većih mišića.

Takođe, pravilan rast i razvoj mišićnog tkiva gotovo su nemogući bez određene količine tog važnog minerala.

Jedna od najvažnijih uloga koju kalijum u organizmu ima – ipak se tiče funkcionisanja mozga. Nedostatak tog minerala može ukazati na rizik od moždanog udara.

Dodatak ishrani u vidu praha kalijumove soli može se koristiti isključivo na preporuku stručnog lica jer važan balans između kalijuma i natrijuma (takozvana kalijum-natrijumova pumpa), to jest njihovih jedinjenja, mora ostati u predviđenim granicama.

Upravo zbog toga stručnjaci preporučju balansiranu ishranu u kojoj su svakodnevno zastupljene namirnice bogate tim mineralom, a ukoliko nalazi na redovnim sistematskim pregledima pokažu nedostatak – lekar će odlučiti da li je neophodna dijeta, neki lek ili dodatak ishrani.

 

Izvor: Rts

Foto: Pixabay

 

 

Povezane teme

Kad mlad staviš nešto u srce, to ne izlazi nikada... Pesnikinja Nevenka Dolić Đukić, u sistemu svojih poetsko-proznih opservacija i lirskih reminiscencija, gotovo u svakom svom tekstu insistira na očovečenju situa...

Najčešći uzrok smrti u Srbiji su srčana oboljenja... Svetski dan srca obeležava se sutra, a u Srbiji svakoga dana 47 osoba doživi infarkt, a 15 ga ne preživi. Bolesti srca i krvanih sudova uzrok su smrti svake ...

Mango salata neguje ceo organizam... Mango je bogat aminokiselinama, vitaminima C i E, flavonoidima, beta karotenom, niacinom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i kalijumom. Pored toga, fenoli u...

Hodajte bosi... Čak i ako leto provodite u gradu, iskoristite lepo vreme, pronađite tek pokošen travnjak u obližnjem parku, stazu posutu šljunkom ili deo pe&scaro...

Hronični umor ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme... Borba organizma s nekom bolešću zahteva energiju, pa nije ni čudo što je umor jedan od najčešćih simptoma bilo kog zdravstvenog problema. I...

jul 29 2018

Mi i taj nepravedni svet - zašto nam se događaju neke neprijatne i loše stvari?

Često se u životu pitamo zašto nam se događaju neke neprijatne i loše stvari.
septembar 21 2016

Novu sezonu Ateljea 212 otvara Bergmanova "Jesenja sonata"

Premijerom predstave "Jesenja sonata", po tekstu Ingmara Bergmana, a u režiji Jagoša Markovića, u četvrtak…
jul 29 2020

Kako zaspati kad se suočavamo sa nesanicom

Kvalitetno spavanje direktno utiče na mentalno i fizičko zdravlje. Nedostatak sna utiče na smanjeni nivo…

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo4.jpg
Balkan IN

Kulturno informativni portal Balkan In.

Hram Svetog Save, Kripta

"U početku beše Reč.. "

Koliko vodite računa o Vašim mislima, o njihovoj verbalizaciji?! Kako počinju, koliko tolerancije ima u njima, koliko imate  realnu sliku moći izgovorenih reči ili svojih misli!? 

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević