24. January 2021

Futuristička multifunkcionalnost kao imperativ Nemanja Kiso, arhitekta

Futuristička multifunkcionalnost kao imperativ

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kad pomislimo na modernu arhitekturu i dizajn,u fokusu nam je ime Nemanja Kiso kao sinonim za visoke estetske standarde i funkcionalnost. 

Čime ste bili vođeni kada ste određivali pravac Vašeg delovanja na prostor?

-Iz mojih dizajnerskih rešenja,bili oni unikatni komadi nameštaja ili je reč o dizajnu enterijera nekog prostora proizilazi upravo spoj vizuelnog izgleda i funkcionalnosti. Smatram da dizajn, koji je svrha sam sebi, bez stvarne vrednosti i mogućnosti primene u različitim sferama, gubi na svojoj vrednosti dok funkcionalnost, koja nema nikakvih estetskih vrednosti, nije zanimljiva.
Takođe, veliku pažnju posvećujem inovacijama u dizajnu što mi daje motivaciju za dalji rad.


Čini se da ste opredeljeni za minimalizam ali on,sasvim izvesno,u sebi nosi mnogo bogatiju ponudu, te tako jednu udobnu sofu pretvarate u savršeni nameštaj za dnevni boravak, recimo. Koje elemente ona ima?

-Multifunkcionalna sofa se sastoji iz tri tapacirana dela i malog klub stočića elipsoidne forme, rasklopiva je i lako se vraća u prvobitni položaj. U zavisnosti od rasporeda elemenata, može se koristiti kao krevet ili kao ugaona garnitura. Kao što ste napomenuli, namenjena je za korišćenje u stambenim prostorima (rezidencijama, stanovima) ali i u luksuznim javnim objektima (hotelima,tržnim centrima,kafićima i klubovima...)

 

Kiso desing - sofa

 

Posle višenamenske sofe iznenadili ste nas rešenjem za policu za televizor. Koja je njena šira namena ili šta sve možemo dobiti kupovinom ove multifunkcionalne police?

-Kupovinom Tv police dobijate, pre svega jedan nesvakidašnji i futuristički dizajn kojeg karakterišu oštre linije i minimalizam. Pošto je reč o višenamenskom dizajnu, tv polica nije namenjena samo za televizor,već na nju možete staviti gramofon, radio, omiljene knjige ili flaše vina. Tv policu možete koristiti u objektima poput stambeno-poslovnih jedinica, u restoranima ili hotelima...

 

Kiso desing - polica

 

Shvatili ste da je veliki problem mali životni prostor. Kako od njega napraviti prijatno mesto za obitavanje a da se ništa ne izgubi, čak da se dobije ono što ga čini pravim domom sa svim njegovim elementima?

-Vidim rešenje u pažljivom planiranju i usklađivanju naših želja i potreba, u dobroj organizaciji prostora a od velike važnosti je i kupovina montažno-demontažnog nameštaja kada su u pitanju stambene jedinice manjih kvadratura. Takav tip nameštaja je veoma pogodan jer se jednostavno rasklopi i po potrebi vrati u prvobitni položaj, pored toga što je funkcionalan može biti vrlo dekorativan i moderan.

Kroz vaše stvaralaštvo, pokreće se pitanje smisla.Sve je svrsishodno i nema nepotrebnih elemenata. Da li je to i vaša životna filozofija?

-Apsolutno,tu pre svega mislim na jednostavnost i želju da budem drugačiji od drugih.
Dosta pažnje posvećujem sitnicama i detaljima koje kasnije čine bitnu razliku, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu.

Koliko vizuelni identitet prostora,pa i njegova funkcionalnost,imaju uticaja na ljude koji u njemu borave?

-Svaka osoba ima specifične osobine koje se reflektuju na ambijent. Dosta toga se može saznati o vlasniku stambenog prostora na osnovu toga kako je uređen njegov dom, da li koristi tamne ili svetle boje, modene komade nameštaja ili rustične, da li u njemu vlada red ili nered.
Svakako da veliki uticaj na čovekovu psihu izaziva prenatrpan i neuredan prostor kao i loša kombinacija boja u enterijeru.

Na šta ste usredsređeni, koja je vaša vizija?

-Trenutno sam usredsređen na nove projekte koje treba da predstavim javnosti za nekoliko meseci, reč je o većim javnim objektima.Voleo bih da stvorim novi prepoznatljivi pečat u dizajnu nameštaja i enterijera, kako u Srbiji, tako i u svetu. Mislim da sam na dobrom putu.

Da li uvek sledite sebe ili dopuštate da na vas utiču trendovi?

-Pratim trendove ali ne robujem njima.Ubeđen sam da će moj dizajn biti podjednako interesantan ljudima i u narednih desetak godina.

Koje materijale koristite za izradu nameštaja?

-Pošto svoje komade nameštaja proizvodim u Srbiji, pre svega sam fokusiran na pločaste materijale kada je u pitanju tv polica (sirovu ivericu-furnir, univer, medijapan) , za izradu sofe je korišćen kvalitetan sunđer potrebne gustine, memorijska pena, mikrofiber i prevrnuta koža.

Kako činjenica da se razlikujete od mnogih utiče na Vas, kako Vas kolege prihvataju kao takvog?

-Nažalost,nemam potrebnu podršku kolega (čast izuzecima).
U našoj struci,koja je inače jako potcenjena, između kolega vlada jedna određena doza sujete i zavisti koju ne mogu da shvatim niti da razumem. Orijentisan sam na to da budem toliko dobar da me jednostavno ne mogu ignorisati.


Razgovor vodila Dragana Lilić

Povezane teme

Projekat "Konjarnik za sve"... Želja mi je da čitaocima kulturno informativnog portala Balkan In predstavim moju vizuju nekog novog i modernijeg Konjarnika, koji će svojim izgledom umnogome o...

Izložba u KomBank Art holu - kako pakovanje prodaje robu?... BEOGRAD - Građani zainteresovani da posete izložbu grafičkih radova "Cigla", studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, koja prikazuje kako prodajne tehnike i p...

Na Novom Beogradu otvoren je dizajn studio "SAVET ARHITEKTE"... "Savet arhitekte" je novootvoreni dizajn studio, smešten u ulici Studentska 43 na Novom Beogradu. Kao što i sam naziv kaže, dizajn studio "Save...

Pročitano 2258 puta
jul 29 2018

Mi i taj nepravedni svet - zašto nam se događaju neke neprijatne i loše stvari?

Često se u životu pitamo zašto nam se događaju neke neprijatne i loše stvari.
jul 14 2017

DESETA MEĐUNARODNA UMETNIČKA KOLONIJA KRČEDIN 2017.

Predsednik MATICE SRPSKE Dragan Stanić i slikar Milutin Dedić predvode više od 180 učesnika umetničke…
septembar 14 2016

Pasivno pušenje - duvanski dim deci skraćuje život

Udisanje duvanskog dima tokom detinjstva može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema i kraćeg životnog veka,…

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo1.jpg
Balkan IN

Kulturno informativni portal Balkan In.

Hram Svetog Save, Kripta

Može li se protiv zimske depresije?

U ovim hladnim, sivim danima često se može čuti da svetlosna terapija pomaže protiv tipične zimske depresije. Da li je to zaista tako ili to sami sebe ubeđujemo? Izgleda da…

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević