19. March 2024

Aplikacija "Krug zdravlja" pomoć mladima sa psihičkim problemima

Zbog specifičnog načina života i izloženosti stresu, u svetu i kod nas, sve više mladih ima problema sa mentalnim zdravljem. Rano prepoznavanje bolesti ključno je za izlečenje.

Tim domaćih stručnjaka osmislio je mobilnu aplikaciju „Krug zdravlja“, koja pomaže korisnicima da načine prvi korak ka rešavanju problema.

Deluje jednostavno: dovoljno je dodirom na ekran mobilnog telefona potražiti pomoć. U roku od 48 sati stiže odgovor na postavljena pitanja.
cima da načine prvi korak ka rešavanju problema.

A ona se najčešće odnose na takozvane „bolesti modernog doba“. Statistika je poražavajuća: svaka deseta osoba u Srbiji pati od paničnog poremećaja, dok 26 odsto mladih ima neku vrstu socijalne fobije.

Aplikacija „Krug zdravlja“ koju je moguće besplatno preuzeti u Gugl i Plej prodavnici, može biti korak do izlečenja.

„Tu su različite vrste fobija, kao što je socijalna fobija, baš zbog toga što je sve više mladih zatvoreno, slabo se kreće, i sve više vremena provodi za računarom i tako dalje, ono što je, tu negde, manjak socijalnih veština“, objašnjava Marija Benin, klinički psiholog i psihoterapeut.

„Gledajući način na koji najbrže i najlakše možemo da dopremo do mladih pre svega, došli smo na ideju da je aplikacija najbolji način da se to ostvari. S obzirom na sve usluge koje im pružamo putem aplikacije, između ostalog, da njima pružimo ono što je najvažnije, a to je anonimnost“, ističe Slobodan Cvijović, jedan od autora „Kruga zdravlja“.

Ideja o mobilnom savetovalištu na daljinu nastala je pre nekoliko meseci. Iako u svetu nije novost, kod nas je realizovana prvi put. Na takmičenju mladih inovatora Evrope u oblasti zdravog života, osvojila je prvo mesto.

„Suština ove aplikacije je, pre svega, da pruži edukaciju, da informiše ljude o problemu mentalnog zdravlja koje je u Srbiji, nažalost u porastu. Da prosto bude tu za njih, da u pola dana, pola noći, bude tu da pruži sve relevantne informacije, da prosto izbrišemo Gugl kao doktora“, dodaje Cvijović.

Osim onlajn saveta korisnicima su dostupni blogovi, video-radionice i saveti gde i kako potražiti pomoć. Izradu aplikacije su, između ostalih, podržali Ministarstvo omladine i sporta, beogradska Kancelarija za mlade i delegacija Evropske unije.

 

Priredio Dane Ilić, Rts

Povezane teme

Specijalni rezervat prirode "Uvac"... Kanjon reke Uvac se smatra za jedno od najlepših mesta u Srbiji. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između planina Javor i Zlatar, poznat je po svojim u...

U Srbiji šest obolelih od groznice Zapadnog Nila... U Srbiji je do sada potvrđeno šest slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, a jedan pacijent je umro, objavio je Institut za javno zdravlje "Mila...

Gučevo, planina zdravlja i prirodne lepote... Planina Gučevo, iznad Loznice i Banje Koviljače, koja je po količini ozona u samom evropskom vrhu, bogata je i stoletnim šumama, lekovitim biljem, &scaro...

Ski centar Brezovica... Inex ski centar Brezovica, poznati turistički centar na severozapadnoj strani planine Šare, jedinstven je sportsko - rekreativni kompleks na nadmorskoj v...

Kosmet ili Beogradski pašaluk... Dočekasmo da i "Glas Amerike" progovori u prilog Srba a na uštrb "činjenica" koje iznosi, verovali ili ne, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić....

januar 22 2019

Ne opirite se napadima panike, to ih znatno otežava

Napad panike je jedan od najsnažnijih doživljaja koje čovek može da podnese.
oktobar 09 2016

Dnevna doza "zeleniša"

Neka ovo bude vaša dnevna doza "zeleniša". Možete ga konzumirati u bilo koje doba a…

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo1.jpg
Balkan IN

Kulturno informativni portal Balkan In.

Hram Svetog Save, Kripta

Kad mlad staviš nešto u srce, to ne izlazi nikada

Pesnikinja Nevenka Dolić Đukić, u sistemu svojih poetsko-proznih opservacija i lirskih reminiscencija, gotovo u svakom svom tekstu insistira na očovečenju situacije.

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević