18. April 2024

Etno selo “Zornića kuća” – vaša kuća

Etno selo „Zornića kuća“, nalazi se na tridesetak kilometara od moderne srpske prestonice, a oživljava autentični, arhaični duh ove zemlje na sasvim originalan način.


Etno selo „Zornića kuća“


Ceo kompleks je napravljen u savršenom skladu, ništa ne remeti mir kojim se ogrnete čim zakoračite na imanje. Od jednog starog, adaptiranog kućerka, napravljen je restoran pun starih predmeta i komada nameštaja, da stičete utisak kao da ste u svojevrsnom muzeju.
Ibrik, opanci, šajkače, fildžani, narodna nošnja, stare fotografije su svuda u ovom lepom ambijentu, pa imate utisak da ste ušetali u drugu epohu.

Dragana Lilić, Zornića kuća


A, ako želite da se sasvim osetite kao u svojoj kući, možete dobiti ćilim i jastuke i ležati na travi u debeloj hladovini koju stvaraju hrastovi stari stotinama godina. Samo nabrojano je dovoljan razlog da se uputite u pravcu Barajeva i doživite opuštajuće trenutke, ali mi ćemo vam dati još deset razloga zbog kojih to treba uraditi.

Dragana Lilić, Zornića kuća

1.    Pre nego na bilo šta drugo, na ovom imanju se vodi računa o deci, o vraćanju u prirodu, te su stoga organizovane igraonice na otvorenom. Mali park u okviru kog je mini zološki vrt, zaokuplja pažnju svakog deteta koje smo videli dok roditelji, u tišini, ispijaju kafu.


2.    Pretpostavljamo da ne viđate često konje, a ovde ih možete i jahati uz profesionalne džokeje. Naravno, i to mogu i deca jer je beli poni raspoložen za druženje. 

 

Dragana Lilić, Zornića kuća


3.    U Zornića kući služi se samo tradicionalna, domaća hrana, spremljena rukama izvrsnih kuvara. Možete uživati u raznim vrstama sireva, ajvaru, proji, svežim salatama ali i u jelima spremljenim ispod sača, čime smo mi bili oduševljeni. Sve je u zemljanim i drvenim posudama stavljeno na sto, koji je, kao i klupe na kojima smo sedeli, napravljen od drveta, i tako ste na svaki način povezani sa prirodom.

 


4.    Trebalo nam je prilično vremena da odlučimo šta ćemo piti jer domaćini nude preko pedeset vrsta rakija iz Srbije, i oko sedamdeset različitih vina. Strana pića se ovde ne služe i to dokazuje da se u domaćim proizvodima punim kapacitetom može uživati.

 

Dragana Lilić, Zornića kuća


5.    Ukoliko volite da kampujete, nema boljeg mesta od „Zornića kuća“ kampirališta. Ovde su stranci česti gosti i svako od njih je sa sobom poneo neverovatne uspomene u razne krajeve sveta.


6.    Ako, ipak, više volite boravak u hotelu, i to je moguće. U čistim sobama toplih boja, karakterističnih za naš folklor, možete odmarati, spavati na jastucima od perja i heljde, čitati, jer ovde ima mnoštvo knjiga domaćih i stranih autora.


7.    U ovom „rajskom vrtu“ održavaju se kulturni događaji, na velikoj pozornici pod vedrim nebom. U sklopu kompleksa je i slikarski atelje u kom nastaju živopisna dela, a na svakom objektu videćete grafite, odnosno, portrete Desanke Maksimović, Ive Andrića i drugih velikana.

 

Dragana Lilić, Zornića kuća


8.    Ovde se okuplja i poslovni svet, i to često, održavaju se seminari, radionice, sastanci, posle kojih se, najčešće završi na ćilimu u tišini.


9.    Sa ovog mesta pruža se pogled na Kosmaj. U letnjim danima, temperatura je par stepeni niža nego u gradu a i vlažnost vazduha je manja, zato mnoge porodice ovde provedu ceo dan.

 

Dragana Lilić, Zornića kuća


10.    Domaćin i osoblje će vas, doslovno, dočekati kao porodične prijatelje, ne zapostavljajući vas ni trena, i to tako nenametljivo, kao da ste najdraži gost. A mi smo se, sasvim opravdano, osećali kao kod kuće, u nekim davnim, možda, boljim vremenima.

 

Dobro došli!

Autor Dragana Lilić

Foto: Mišo Govorčin

Povezane teme

Hodanjem do zdravlja... Hodanje deluje pozitivno na fizičko i psihičko zdravlje organizma. Nekada je čovek mnogo više vremena provodio na nogama i bio prinuđen na mnogo vi&scaro...

Kako izgleda svet iz bebine perspektive?... Sigurno ste se nekad pitali kako bebe vide. Bebe najjasnije vide kada se nalaze u rukama roditelja, jer je vid bebe podešen na toliku preciznost da mo...

Rusija Marinković: U književnosti je zavladala monotonija... Rusija Marinković rođena je 6. juna 1938. godine u Zebincu, opština Vladičin Han, od oca Cvetka i majke Rusande Milosavljević. Osnovno obrazovanje stekla...

Maria Victoria: Moje mogućnosti su, gotovo, neograničene... Teško je dati kratak odgovor na pitanje ko je Maria Victoria Živanović jer pripada onoj kategoriji izuzetnih ljudi koji se ne daju staviti u okvire. N...

Živeti po prirodnim principima i zakonu ljubavi... Brano Nešković, pesnik, romanopisac, suprug roditelj, Semberijac, Teksašanin... Iako je već tri decenije izvan svog zavičaja vaskrsva ga u napisan...

februar 25 2018

Najmanjim otporom protiv anksioznosti i depresije

Anksioznost i depresiju, nemedicinski, ali iskustveno, karakterišem kao bolest misli, i to, najčešće, nevoljnih, ali,…
maj 27 2015

Futuristička multifunkcionalnost kao imperativ

Kad pomislimo na modernu arhitekturu i dizajn,u fokusu nam je ime Nemanja Kiso kao sinonim…
novembar 01 2016

Narkomanija - smrtonosna potraga za smislom

Zloupotreba psihoaktivnih supstanci predstavlja jedan od važnih i vrlo aktuelnih društvenih problema. Prema definiciji, narkomanija…
septembar 18 2016
Blagodati joge

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo1.jpg

Hronični umor zbog smene godišnjih doba

Smenu godišnjih doba mnogi neće osetiti samo po promeni temperature, već i po manjku energije. Procenjuje se da svaka druga osoba u tom periodu ima simptome hroničnog umora.

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević