19. March 2024

Ljubinko Jelić Ljubinko Jelić

Uspešan prodor Ljubinka Jelića na međunarodnu književnu scenu

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

U jednoj priči, čuveni Momo Kapor, kaže: "Čovek nema onoliko godina koliko se oseća mladim, već  koliko mu piše u ličnoj karti. Čoveku srednjih godina piše, da je čovek srednjih godina..."


U mnogo čemu u pravu, ovaj čudesni pripovedač,  ipak,  izriče nešto što je sasvim relativno, da godine same po sebi ne znače mnogo ako ih ne prati aktivizam, duhovna  i fizička energija, ambicija i željeni cilj.
A kad to postoji, to što piše u ličnoj karti je potpuno irelevantno.
Ne govorimo to bez argumenata.


Ljubinko Jelić, pesnik, graditelj, akademik Evropske akademije, savetnik pri Uneskovoj asicijaciji ICDJ,  davno je iza sebe ostavio to što Kapor definiše kao srednje godine.  A, s druge strane, njegov aktivizam se može meriti sa onim koji karakteriše mlade godine iako je već duboko u devetoj deceniji života. Dakle, stereotipi nikad nisu dobar pokazatelj stvari. Tako je i sa našim pesnikom koji se pomno pripremao za jedan važan nastup u Turskoj. Budući da se profesionalno bavi građevinarstvom, on je u poeziju uveo novu vizuru sveta iz pozicije neimara koji je  najčešće na skelama, između neba i zemlje, te su i slike koje unosi u pesme sasvim osobene i upečatljive, kao i graditeljska leksika u metaforičkom značenju.
A zdrav način života кojim je Jelić živeo, dinamizam i duhovna disciplina, urodili su plodom na svim poljima. Nedavno mu je objavljena knjiga na engleskom, Epistoles of love, a prethode joj knjige izabranih pesama na nemačkom i makedonskom  i francuskom jeziku u prevodu poznate makedonske književnice Bljane Z. Biljanovske.


No, podsetimo da je Jelić pesnik ljubavi koju uznosi i koja njega  podmlađuje i čini duhovno svežim i plodnim. Navodimo citat iz predgovora  ljubavne poezije na italijsnskom - Ti imaš crte sazvežđa:  

"Pesme Ljubinka Jelića u kojima se idelna draga stalno pojavljuje u novom obličju, i njegovom novom uzletu u božanske sefre uzvišenih spoznaja poetske moći da se obožavana muza opesmotvori, upućuju na moć duha da se uzdrman energijom ljubavi uskovitla, usključa i iznedri nove čudesne oblike estetske forme, ali i na to da je supstanca bića obnovljiva kroz ljubav, da je ljudsko biće večno u svojoj žudnji za davanjem i primanjem ljubavi kao eliksira večnosti. Stoga je čista lirika koju Jelić stvara izraz njegove čiste i duboke osećajnosti koju animira i bogati izabrana žena koju on simblično imenuje Anđelom. Reči Marine Cvetajeve o saglasnosti osećanja i lirske ostvarenosti pašu uz njegovu poeziju pisanu u slavu ljubavi." (Milica Jeftimijević Lilić).

 

Ljubinko Jelić

 

Ovaj neumorni graditelj koji iza sebe ima  bezbroj izgrađenih objekata po svetu i u Beogradu, koji je uz  to tanani liričar, pozvan je na gostovanje u Istambulu, gde je sa kolegama, predstavljao srpsku litearuturu, nadasve, dve svoje knjige na turski jezik prevedene.
U Turskoj je, takođe, bilo razgovora o kuturnoj saradnji u oblasti literature i prevođenja, kao i nastupa pred publikom čiji inicijator je poznati turski književnik Osman Ozturk i izdavač knjiga naših pesnika Vedat Akdamar, direktor izdavačke kuće Artshop Yayincilik.

Divna je prilika da čujemo utiske  od autora koji je poslednje dve godine postao, sigurno, najprevođeniji srpski pesnik, jer  su u ovom  periodu objavljene knjige prevoda njegove poezije na: engleski, italijanski, makedodski, arapski, španski, francuski, grčki, turski, ruski i nemački jezik.


-    Šta je bio povod da se u ovom periodu života posvetite ovom veoma važnom poslu koji omogućava da Vašu poeziju čitaju širom sveta?

-    Prošle godine sam stupio u kontak sa nekim kolegama iz sveta koje su pokazale interesovanje za ono što pišem. Moja poezija se poslednjih godina našla na društvenim mrežama, gde je za čudo vrlo lepo primljena. Ušla je u nekoliko svetskih antologija, pojavljivala se i u online magazinima i to joj je dalo priliku da bude uočena, vrednovana i prihvaćena. U Italiji mi je tim povodm uručena nagrada za  najbolju pesmu u kategoriji za strane pisce. Boravio sam u Apriliji, gde je bila dodela,  i to je bio dragocen susret sa pesnicim akoji osećaju međusobnu  bliskost bez obzira na to gde žive i kojim jezikom govore. Tamo sam upoznao pesnikinju Fjorelu Đovaneli i Carmela Salvađa koji vode ovu divnu manifestaciju  Asocijacija za kulturu, L@Nuov@ Musa iz Aprilije. Tako je i sada. Radujem se što će publika u Turskoj moći da čita  moju poeziju koja je po formi vrlo bliska mladim ljudima jer je nastala kao izraz  prepiske u SMS porukama između muškarca i žene, a to je uvek aktuelno.

 

-     Knjige na španskom i arapskom je prevela poznata svetska pesniknja Malak Mustafa Soufi, koja prevodi sa više svestkih jezika. Kako ste zadovoljni tim prevodima i šta uopše znači imati knjige  na tako velikim  jezicima kakvi su španski arapski?

Mislim da je to izuzetno važno, španski jezik  može da pročita i ruzme i cela Latinska Amerika,  a arapski omogućava prodornost u arapski svet koji ima dugu pesničku tardiciju i veliku duhovnost. Neka se samo po jedan stih primi u ova dva jezika i ja ću biti zadovoljan, a imam divne povratne infromacije o simpatijama na koji su  moje knjige naišle.

-    U Vašoj poeziji ostaje zapisano da ste stalno bili na razmeđi stvarnog i metafizičkog. Kako je Vaša priroda odolevala pod teretom ozbiljnog praktičnog posla kojim ste se bavili?

Upravo to metafizičko u poslu kojim sam se bavio, mogu reći da je bio jedan od instrumenata koji mi je pomogao na mom živitnom putu.
U ljudima, u svakome od nas, postoji neka praznina koju treba popuniti. Svako je ispunjava na svoj način. Mislim da nema čoveka koji nema prazninu. Ja koristim umetnost za njeno popunjavanje. Sve je to pitanje pogleda na svet. Moj pogled je optimističan, umesto pogleda na svet kao brutalnu močvaru, što on jeste. Ipak,  za život treba nešto više od toga. Nazovimo to dobrom ravnotežom.


-    Shodno tome, koliko je Vaš život Vaša a koliko sudbinska kreacija?
    

Od kako znam za sebe, kroz život idem sa velikom količinom energije. Ako bi to imenovali kao - sudbina, po tome je svakome već  unapred, čim se rodi, određeno šta će biti i na koji način će skončati.
To znači da je uzaludno truditi se i izmenti svoj životni tok. Otuda se u narodu može čuti misao: " Kako je zapisano, tako će biti".  Ako bismo to prihvatili, onda moramo reći da ljudski život nije ništa drugo  do jedan tunel  u koji rođenjem uđemo a smrću izađemo. Reći ću:  pomogao sam sudbini da kreira moj život!

 

Biografija Ljubinka Jelića

-    Ljubinko Jelić rođen je 1932. u Šaranima kod Gornjeg Milanovca. Pesnik je i graditelj. Živeo je i radio u Nemačkoj i mnogim gradovima sveta. Diplomirani je ekonomista i građevinski inženjer. Bavi  se i izdavaštvom. Sada živi u Beogradu.
-    Član je Udruženja književnika Srbije i Evropske akademije, specijalni je savetnik za kulturu u ICDJ, u Italiji, pri Ujedinjenim nacijama. Autor je više zbirki pesma, bilingvalano ima više objavljenjih knjiga, na italijanskom, turskom, španskom, arapskom, grčkom, nemačkom, ruskom, francuskom, makedonskom i srpskom.
-    Dobitnik je nagrade na Fetivalu u Apriliji u Italiji,  Moravske povelje i drugih.
-    Objavio je još i sledeće knjige poezije:

Na rubu pepeljastog polja, Bliže ledeniku, Uziđivanje, Čaj za suseda, Okolo gnezda snenog, Na nebu drugom, Anđeo u stakleniku, Gradnja i opsene, Blagodatno samoglasje, Čežnja za blagošću, Magični prsten, Anđeo u stakleniku, Sabrane pesme u četiri knjige i najnoviju zbirku ljubvane poezije - Pismo mojoj ljubavi...

Povezane teme

Dodeljene Ćopićeve nagrade... U salonu Kluba Srpske akademije nauka i umetnosti danas su uručene nagrade Zadužbine Branko Ćopić za prozu - Dejanu Stankoviću za roman "Estoril", i za poeziju ...

Mama Milica kao inspiracija za drugačiji pristup detetu... Često se pitamo kako vaspitavati decu u vremenu velikog moralnog posrnuća, kako ih zaštititi od pošasti potrošačkog društva i pripre...

Kolos banatske ravnice... "Rad, angažovanost, vrednoća i kreativnost su pali u senku pred marketinškim trikovima, simulacijom, estradom..." Radovan Vlahović, rođen u Novom Beče...

Počeo 50. Bitef... Jubilarni 50. Bitef, pod sloganom "Na leđima mahnitog bika, počeo je danom Prologa, u okviru koga će biti otvorene četiri izložbe objedinjene nazivom "Nebo nad ...

Ništa nije propalo, kad propalo sve je... U vreme kada se polemiše da li ima slobode izražavanja u medijima, koliko, uopšte, razmišljamo o moći medija dok smo okruženi svakodnevnim ...

Pročitano 3852 puta Poslednji put izmenjeno avgust 26 2019
maj 24 2018

Nikada neću naći posao!

U procesu sam dopisivanja sa klijentom koji i pored značajnog poslovnog iskustva ne uspeva da…
januar 24 2017

Premijera filma “POVRATAK”

U beogradskom Centru Sava, u utorak 21. februara 2017. godine u 20:30h, biće održana svečana…
oktobar 08 2016

Čistač jetre od dva zdrava sastojka

Jetru, najveću žlezdu u telu, najviše znamo po tome što iz organizma uklanja štetne materije,…

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo1.jpg
Balkan IN

Kulturno informativni portal Balkan In.

Hram Svetog Save, Kripta

Namirnice koje nas štite od virusa i prehlada

Sobzirom na to da nam s jeseni stižu i hladni dani, jako je važno zaštititi se i ojačati imunološki sistem kako nas ne bi savladale razne prehlade i virusi.

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević